In Vlaanderen slaagt slechts 28 procent voor het rijexamen

Het aantal geslaagden voor het nieuwe theoretische rijexamen is in Vlaanderen bijna gehalveerd.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Waar in april en mei nog 50 procent van de deelnemers slaagde, was dat in juni en juli nog slechts 28 procent. Dat bericht Het Nieuwsblad. De krant baseert zich op de eerste evaluatiecijfers die Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Nieuwe rijexamen

Op 1 juni werd in Vlaanderen het nieuwe rijexamen ingevoerd, zowel voor de theorie als de praktijk. Waar het slaagpercentage in het oude examensysteem op 50 procent lag, is dat in het nieuwe systeem gezakt tot 28 procent.

Reden is de strengere puntentelling. Het theoretische examen bestaat nog altijd uit 50 vragen, waarbij de kandidaat minstens 41 op 50 moet halen. Maar de puntentelling is grondig gewijzigd. Een zware overtreding kost nu 5 punten en een kleine 1 punt. Wie wil slagen, mag maximum 1 zware en 2 lichte fouten begaan.

Schatting

Voorbeelden van zware overtredingen zijn het negeren van een rood verkeerslicht, het overschrijden van een witte doorlopende streep of een snelheidsovertreding.

Automobilistenvereniging VAB meent dat het nieuwe quoteringsysteem van het theoretische rijexamen leidt tot een betere verkeerskennis bij jongeren. 'Dankzij de nieuwe quotering, is gokken zinloos en dat vindt VAB een goede zaak', luidt het.

VAB schatte in mei dat het slaagpercentage zou zakken tot ongeveer 40 procent