Zitten in Zuid-Holland de slechtste rijscholen?

Dat is de vraag die gesteld kan worden, nu blijkt dat de slagingspercentages in Zuid-Holland het laagst zijn vergeleken met de rest van Nederland.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Van de tien examenplaatsen met de laagste slagingspercentages, zijn er liefst 7 gelegen in Zuid-Holland. Dat heeft Frans-Bert Ruber van Rijschool Ruber geconstateerd uit de gegevens die het CBR publiceert op Rijschoolgegevens.nl. Op die site staan van elke rijschool in Nederland de slagingspercentages.

 

Mogelijke verklaringen

Rijschoolhouder Ruber speculeert over mogelijke verklaringen. Veel door hem opgesomde verklaringen gaan in op het menselijke aspect.

Zo zou de rijinstructeur in de provincie meer betrokken zijn dan in Zuid-Holland. Daardoor zou die de leerling beter weten te motiveren, waardoor de leerling meer geneigd is echt de eerste keer te willen slagen. Daarnaast zou het "ons kent ons"-verhaal een grotere rol spelen in de provincie. Ook dat aspect is weer terug te voeren op de betrokkenheid van de rij-instructeur.

Daarnaast trekt Ruber een aantal conclusies die menig wenkbrauw zal doen fronsen. Randstedelingen zouden geen geld voor hun rijbewijs over hebben, althans denken dat extra lessen geldklopperij zou zijn. Het aantal rijlessen in de provincie zou hoger liggen. Ook legt hij het verband tussen het lage slagingspercentage in Zuid-Holland en het hoge percentage allochtonen dat in die provincie woont. En de grote concurrentie in Limburg zou leiden tot hogere kwaliteit.

Feit blijft dat de infrastructuur in de provincie vaak minder complex is dan in de Randstad. Dat dat een rol speelt lijkt evident, maar nog steeds meer een veronderstelling dan wetenschappelijk onderbouwd.

Naar de oorzaak van het lage slagingspercentage blijft het voorlopig gissen. De cijfers maken wel nieuwsgierig om er echt eens vanuit een wetenschappelijk oogpunt naar te kijken. Tot die tijd weten we dat ook in Zuid-Holland voldoende goede rijscholen zijn. De consument kan dat terugzien op http://www.rijschoolgegevens.nl