Internationale Energieagentschap: vraag naar olie zal stagneren rond 2030

tanken_3

De vraag naar olie zal rond 2030 niet meer toenemen, dankzij de komst van zeer zuinig met brandstof omspringende en elektrische auto's. Dat voorspelt het Internationale Energieagentschap (IEA). De uitstoot van schadelijke broeikasgassen zal echter tot 2040 toch toenemen, ondanks alle genomen klimaatmaatregelen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het Energieagentschap denkt dat de vraag naar olie in de komende vijf jaar nog zal stijgen met jaarlijks 1 procent. Die groei zou vervolgens in de jaren na 2030 een tiende lager vallen. Tegen die tijd zal het gebruik van fossiele brandstoffen voor auto's zijn piek al voorbij zijn, schrijft het AD.

Broeikasgassen

De voor het klimaat schadelijke uitstoot van broeikasgassen zal nog verder toenemen tot 2040, terwijl klimaatexperts juist een forse daling noodzakelijk achten. IEA-directeur Fatih Birol roept dan ook op om dringend meer aandacht te besteden aan het uitstoot-probleem. Hij roept op tot een ‘grote coalitie’ van regeringen, investeerders, bedrijven en klimaatbeschermers. 

SUV's

Birol wees op het negatieve effect van de mateloos populaire SUV’s. De opkomst van deze grotere en zwaardere auto's is van grote invloed op de klimaatinspanningen. ,,In 2010 waren de SUV’s goed voor 18 procent van alle verkochte auto’s, vorig jaar was dat al 42 procent”, zei Briol op een persconferentie. Als SUV’s nog populairder worden, zou de vraag naar olie rond 2040 op 2 miljoen vaten per dag hoger kunnen uitkomen.