Is een vierseizoenenband net zo goed als een winterband?

winterbanden

De reclames voor de "bandenwisselweken" vliegen je weer om de oren. En met de eerste nachtvorst in het vooruitzicht is het inderdaad hoog tijd na te denken om je banden te wisselen. Maar kun je beter kiezen voor winterbanden of voor vierseizoenenbanden?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De vraag is dus of je met een vierseizoenenband net zo veilig onderweg bent als met winterbanden. Om hierop een antwoord te vinden, zijn veiligheidstests uitgevoerd in verschillende klimaatzones.

Allereerst moesten de 31 anoniem bij bandenhandelaren aangeschafte banden zich bewijzen bij remtests op nat en droog wegdek. Alleen de tien kandidaten die de grootste veiligheidsreserves boden, mochten laten zien wat ze op sneeuw en ijs te bieden hadden.

De prestaties van de vierseizoenenbanden worden afgezet tegen die van zowel zomer- als winterbanden, met de focus op remproeven en bochtensnelheid.

Sneeuw

Bij het remmen op een vastgereden sneeuwlaag gaat de winterband met zijn vele lamellen in het loopoppervlak op kop, al scheelt het niet veel ten  opzichte van de best presterende vierseizoenenbanden.

Bij de remtest op een nat wegdek presteren de vierseizoenenbanden van de bekende merken beter dan de winterband.