Is er nog hoop voor de Rijscholenkiezer?
De Rijscholenkiezer kondigde onlangs het vernieuwde reviewsysteem aan. Barbara Visser, lid van de Tweede Kamer voor de VVD en woordvoerder Verkeer, Vervoer, Water en Luchtvaart (I&M) en Visserij (EZ) is niet tevreden over de huidige situatie en hoewel rijscholen het platform inmiddels massaal de rug toe hebben gekeerd, kreeg Stichting TeamAlert een laatste kans.
Het gesloten reviewsysteem van de Rijscholenkiezer is vorige week gelanceerd. Het zou moeten voorkomen dat ‘niet – leerlingen’ ook een review kunnen achterlaten. Helaas is dat niet het geval en dat hebben wij afgelopen zaterdag bewezen. Barbara Visser is betrokken bij de Rijscholenkiezer en geeft aan niet tevreden te zijn over de huidige situatie. “Als consument kan je in Nederland een rijschool nog steeds niet kiezen op basis van kwaliteit. Je weet simpelweg niet waar je terecht komt”- aldus Barbara Visser.
Onvindbare website
Maar er is meer. Een vergelijkingssite als Rijscholenkiezer.nl zou toch minimaal vindbaar moeten zijn in Google. Maar dit is ruim een jaar na lancering van de Rijscholenkiezer.nl niet het geval. Wie in Google “Rijschool Breda” of “Rijschool Utrecht” intikt, ziet de tekortkoming meteen. Er staan diverse aanbieders - vaak al voorzien van reviews - maar de Rijscholenkiezer.nl is nergens te bekennen, zelfs niet na de eerste pagina.
Nard Gilsing, van Stichting TeamAlert geeft aan dat er een communicatiecampagne wordt gestart. De campagne richt zich op verschillende doelgroepen zoals jongeren die een rijschool zoeken en hun ouders. ”De campagne is niet gericht op het overtuigen van critici. Rijscholen die hun rijschool beter vindbaar willen maken en beter willen presenteren kunnen mee doen, maar alle rijscholen worden genoemd in de database en kunnen reviews verzamelen”- aldus Nard Gilsing.
Brancheorganisaties zijn teleurgesteld
Slechts een kwart van de Nederlandse rijscholen heeft de website in gebruik. Peter van Neck, van VRB is zeer verbaasd over de vernieuwingen in het revieuwsysteem. “Dat het niet klopt en niet deugt is wel duidelijk, maar wij doen ons best om samen met andere brancheorganisaties TeamAlert te helpen met het op poten zetten van de Rijscholenkiezer”- aldus Van Neck.
Brancheorganisaties pleiten al geruime tijd voor een gesloten reviewsysteem. “Wij wisten dat er een nieuw reviewsysteem eraan zat te komen, maar wij wisten niet wat ze precies gingen doen. Blijkbaar heeft Stichting TeamAlert te weinig ervaring en werken ze niet nauw genoeg samen met de branche om dit soort blunders te voorkomen”- aldus Peter van Neck.
Ruud Rutten, voorzitter van de FAM heeft altijd achter de Rijscholenkiezer gestaan, maar inmiddels is hij diep teleurgesteld. “We stonden er allemaal achter, maar ze krijgen het niet voor elkaar om een waterdicht reviewsysteem op poten te zetten”- geeft Rutten aan. Hij sluit zich aan bij de mening van Peter van Neck en geeft aan dat een nauwe samenwerking met de branche noodzakelijk is om de Rijscholenkiezer werkend te krijgen. “Ik vraag mij af of de Rijscholenkiezer niet al te veel beschadigd is, de branche wordt voor de zoveelste keer teleurgesteld en dat is heel jammer”- aldus Ruud Rutten.
Stichting TeamAlert is verbaasd
De Rijscholenkiezer is volgens Nard Gilsing een transparant systeem en dat moet het ook blijven. Daarom is er gekozen voor deze vernieuwing. “Als leerlingen pas na een rij-examen een review kunnen achterlaten, creëren we alleen maar positieve beoordelingen, daarom hebben wij gekozen voor een gesloten reviewsyteem na het afgeven van een machtiging”, vertelt Gilsing.
Bovendien heeft Stichting TeamAlert nauw samengewerkt met de brancheorganisaties om het vernieuwde reviewsysteem op te zetten. “Ik ben zeer verbaasd over de negatieve reacties van de brancheorganisaties. Ze waren op de hoogte van de aanpassingen en het vernieuwde reviewsysteem. Hier hebben wij zeker gezamenlijk aan gewerkt”- aldus Gilsing.
Rechtszaak tegen het ministerie
Medio maart 2016 staat de zitting in de rechtbank gepland die door Klantenvertellen.nl en Rijschoolregister.nl is aangespannen. Volgens hen wordt overheidsgeld besteed aan een overbodig project, en dat wordt gezien als oneerlijke concurrentie. "We hebben lang genoeg gewacht", geeft Barbara Visser aan. Cosumenten moeten volgens haar onafhankelijk kunnen kiezen voor goede kwalitet en tot op heden voldoet de Rijscholenkiezer niet aan de gestelde eisen. In januari 2016 komt de Rijscholenkiezer aan bod in de Tweede Kamer.