Jaarlijks wordt bij 18.000 Spanjaarden het rijbewijs ingenomen

Spanje voerde in 2006 het rijbewijs met punten in. Iedere bestuurder begint met 12 punten, die bij overtredingen worden ingehouden. Bestuurders die de punten kwijt zijn verliezen het rijbewijs en moeten opnieuw een examen doen. Spanjevandaag.com publiceerde de laatste cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT. Hieruit blijkt dat jaarlijks zo’n 18.000 Spanjaarden hun rijbewijs verliezen omdat ze geen punten meer hebben.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het afgelopen jaar (2017) werd bij 18.251 Spanjaarden hun rijbewijs tijdelijk ingenomen omdat ze vanwege diverse overtredingen geen van de 12 punten meer hadden.  Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen. Rijd je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten.

Puntenrijbewijs in Nederland

In Nederland kennen we ook een vorm van punten bij het rijbewijs. Als je binnen 5 jaar 2 keer veroordeeld wordt voor het rijden met teveel alcohol op, verlies je het rijbewijs. Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. Na een periode van rijontzegging moet de bestuurder opnieuw rijexamen doen om het rijbewijs te verkrijgen. Naast het puntenrijbewijs kennen we ook het beginnersrijbewijs, waarbij het rijbewijs van beginnende bestuurders na twee overtredingen ingenomen wordt.