Jacht op rij-fraudeurs is geopend

De jacht op malafide rijinstructeurs is geopend, meldt het AD. Onbevoegde rijinstructeurs die rijles geven moeten worden aangepakt, volgens de VVD. De verplichte bijscholingscursus stelt bovendien te weinig voor. De VVD eist dat minister Melanie Schultz van Infrastructuur ingrijpt.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Twee weken geleden nog plukte de politie in Spijkenisse een 63-jarige Vlaardinger van de weg, omdat hij niet over de juiste papieren beschikte. De verbijsterde leerling kon naar huis lopen.

Zoveelste voorbeeld

Het is het zoveelste voorbeeld dat er iets mis is in de branche, stelt Kamerlid Barbara Visser (VVD). Zij wil dat cowboys die gepakt worden nooit meer les geven. ,,Als je willens en wetens fraudeert en daarmee leerlingen in gevaar brengt, dan moet er geen genade zijn."

Controle rijinstructeurs

Het controleren van rijinstructeurs is momenteel een taak van de politie. In een nieuw wetsvoorstel gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport de instructeurs in de gaten houden. Tegelijkertijd gaat het CBR (Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid) meer controleren op foute instructeurs. Voor Visser gaan de maatregelen die partijgenoot Schultz heeft aangekondigd echter lang niet ver genoeg. Zo zijn rijschoolhouders niet verplicht aan het CBR hun rijbewijs te laten zien. Visser: ,,Kom op zeg, dat is toch volslagen belachelijk? Los dit op."

Leerlingen checken niet

Het is voor een particulier haast niet te doen om te checken of zijn rijleraar wel bevoegd is. Die heeft dan de naam én geboortedatum van de instructeur nodig. ,,Dat vraag je inderdaad niet zo snel'', erkent Henk Burghout van het IBKI, dat de passen aan rijleraren verstrekt. ,,Maar ach, wie weet nou of zijn tandarts bevoegd is, om maar wat te noemen.''