Nieuws voor rijscholen

e

Je elektrische auto opladen tijdens het rijden

vrijdag 13 april 2018 | Miranda Schenkhuizen

In Zweden is een weg zodanig aangepast dat hij elektrische autoís en vrachtwagens oplaadt met rails, terwijl ze eroverheen rijden.De twee kilometer lange rijbaan bevat elektrische rails die vervoersmiddelen van stroom voorzien.

De VerkeersAcademie (advertentie)

De eRoadArlanda, zoals de weg heet, is voorzien van rails die alleen stroom afgeven als er een auto op rijdt en er worden alleen maar korte stukken weg tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Wanneer een voertuig op de weg stopt, wordt de stroom verbroken. Het systeem kan het energieverbruik van de auto of truck berekenen, waardoor elektriciteitskosten per voertuig en gebruiker kunnen worden afgeschreven. Elektrische autoís kunnen echter niet zomaar gebruik maken van de weg. Ze moeten wel voorzien zijn van een intrekbare arm aan de onderkant, die contact maakt met de rails.

Rails onder stroom gevaarlijk?

Dan nog lijkt het misschien gevaarlijk: een weg met rails waarop stroom staat, maar de rijbaan is zo ontworpen dat mensen en dieren die eroverheen wandelen geen gevaar lopen. De rails aan het oppervlak zijn geaard om schokken te voorkomen, en de geleider zelf ligt dieper begraven. Om een stroomschrok te krijgen, zou je op je handen en knieŽn moeten zitten met een vork tussen de rails, maar dan vormt vooral een snel rijdende auto het onmiddellijke gevaar. Ook is de ruimte tussen de rails te klein voor fietsers om er klem tussen te raken.

Meer 'oplaadwegen' in Zweden

De weg loopt tussen de Cargo Terminal van luchthaven Stockholm Arlanda en het logistieke gebied Rosersberg buiten de hoofdstad, en zal nu alleen nog worden gebruikt door vrachtwagens. Als dat goed gaat, plant de Zweedse transportadministratie om meer snelwegen in het land te voorzien van de rails.

Lees hier meer en bekijk de video

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dť nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!