Je elektrische auto opladen tijdens het rijden

In Zweden is een weg zodanig aangepast dat hij elektrische auto’s en vrachtwagens oplaadt met rails, terwijl ze eroverheen rijden.De twee kilometer lange rijbaan bevat elektrische rails die vervoersmiddelen van stroom voorzien.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

De eRoadArlanda, zoals de weg heet, is voorzien van rails die alleen stroom afgeven als er een auto op rijdt en er worden alleen maar korte stukken weg tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Wanneer een voertuig op de weg stopt, wordt de stroom verbroken. Het systeem kan het energieverbruik van de auto of truck berekenen, waardoor elektriciteitskosten per voertuig en gebruiker kunnen worden afgeschreven. Elektrische auto’s kunnen echter niet zomaar gebruik maken van de weg. Ze moeten wel voorzien zijn van een intrekbare arm aan de onderkant, die contact maakt met de rails.

Rails onder stroom gevaarlijk?

Dan nog lijkt het misschien gevaarlijk: een weg met rails waarop stroom staat, maar de rijbaan is zo ontworpen dat mensen en dieren die eroverheen wandelen geen gevaar lopen. De rails aan het oppervlak zijn geaard om schokken te voorkomen, en de geleider zelf ligt dieper begraven. Om een stroomschrok te krijgen, zou je op je handen en knieën moeten zitten met een vork tussen de rails, maar dan vormt vooral een snel rijdende auto het onmiddellijke gevaar. Ook is de ruimte tussen de rails te klein voor fietsers om er klem tussen te raken.

Meer 'oplaadwegen' in Zweden

De weg loopt tussen de Cargo Terminal van luchthaven Stockholm Arlanda en het logistieke gebied Rosersberg buiten de hoofdstad, en zal nu alleen nog worden gebruikt door vrachtwagens. Als dat goed gaat, plant de Zweedse transportadministratie om meer snelwegen in het land te voorzien van de rails.

Lees hier meer en bekijk de video »