Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, toch?

In Engeland kunnen kinderen sinds kort vanaf hun 10de al rijles volgen. Is dat niet veel te vroeg? “Absurd idee”, vindt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. “Tot en met het 12de levensjaar zijn de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling.”

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Sceptisch

De kinderen gaan in Engeland niet meteen de weg op maar krijgen rijles op een afgesloten terrein. VVN ziet dit idee niet zitten. Cindy Esseling van de VVN zegt hierover tegen het RTL Nieuws: “Wij zien hier niets in. Als je 10, 11 of 12 jaar bent, ben je het verkeer nog aan het leren. Mentaal en fysiek ben je nog in ontwikkeling. Risico’s en snelheden inschatten, verkeerssituaties overzien, allemaal essentieel als je deelneemt aan het verkeer. Kinderen kunnen dat nog niet.” Verkeerspsycholoog Tertoolen is het hier mee eens en vindt ook dat kinderen er nog niet klaar voor zijn. 

17 of 18 jaar

Tertoolen vindt 17 of 18 jaar vroeg genoeg om te starten met rijles. “Zelfs dan is het maar de vraag of ze dan die verantwoordelijkheden kunnen nemen.” Jonge automobilisten zijn tot 5 keer vaker bij een dodelijk ongeval betrokken. Daarnaast is de verantwoordelijkheid die nodig is om aan het verkeer deel te nemen voor volwassenen soms al teveel. Van kinderen van 10 jaar oud kan je dit echt niet vragen.

Bron: RTL Nieuws