Jongeren ervaren effecten alcohol en drugs met speciale bril

Leerlingen van ANWB-rijopleiding Oscar Palm uit Deventer konden gisteren zelf ondervinden welk effect alcohol en drugs hebben op je motoriek en inschattingsvermogen. Door een parcours te lopen met een speciale alcohol- of drugsbril ervaarden jonge bestuurders dat alcohol, drugs en verkeer niet samengaan.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De actie maakt deel uit van de campagne 'Rijden Zonder Invloed', waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam nam een theorieles over van de rijschool en ging op een interactieve wijze het gesprek aan over alcohol en drugs in het verkeer. Ook konden leerlingen een speciale alcohol- of drugsbril opzetten.

Oorzaak ernstige verkeersongevallen

Rijden onder invloed van alcohol is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

Zelf ervaren

Het campagneteam is in Overijssel en Gelderland op pad met activiteiten op allerlei locaties, zoals festivals en evenementen en (rij)scholen. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat jongeren zelf tot de conclusie komen dat rijden onder invloed geen goed idee is. De campagne wordt uitgevoerd door het ROV Oost-Nederland, een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

 

Meer via »