KNMV adviseert motorrijders over risico op gehoorschade door windruis

Veel motorrijders zijn zich niet bewust van het grote risico op gehoorschade door windruis. Blootstelling aan het harde geluid van windruis op de motor kan namelijk al binnen 7 minuten permanente schade aanrichten. KNMV (De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) probeert motorrijders bewust te maken van de risico’s.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

KNMV maakt zich zorgen: ‘Veel motorrijders zijn zich niet bewust van het feit dat windruis op de motor gehoorschade kan veroorzaken.’ Schrijven zij op hun website. Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV: “Ik denk dat het probleem onderschat wordt. Gehoorschade als gevolg van blootstelling aan windruis op de motor komt vaker voor dan je denkt. Vooral motorrijders die net hun rijbewijs op zak hebben, weten vaak niet dat het verstandig is motoroordoppen te dragen tijdens het rijden. Zij staan hier pas bij stil als ze last krijgen van hun gehoor. Maar wanneer je een piep in je oren hebt of minder goed gaat horen, is de schade al aangericht.”

Voorlichting onderdeel van lespakket

Alleen al in 2017 haalden 24000 motorrijders hun motorrijbewijs, een grote groep om voor te lichten. Arjan Everink op de website van KNMV: “Voorlichting over gehoorschade zou een vast onderdeel moeten zijn van het adviserende pakket wat je tijdens je motorrijlessen ontvangt. Op dit moment wordt hier in mijn beleving nog te weinig aandacht aan besteed. En dat terwijl de boodschap zo simpel is. Draag oordopjes en geniet nog veel langer van je gehoor en motorritten.”