Ruim 200 ouderen gedupeerd door politie door onterechte rijbewijsinname

In drie jaar tijd zijn ruim tweehonderd ouderen gedupeerd door politie en marechaussee. Althans; zo meldt de NOS. Het rijbewijs van deze ouderen werd afgenomen nadat er getwijfeld werd aan de rijbekwaamheid. Er bestond in deze gevallen een vermoeden dat de ouderen lichamelijke of geestelijke problemen hadden die het rijvermogen beïnvloedden. Deze conclusies bleken echter in ruim tweehonderd gevallen onterecht.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De 229 70-plussers, van wie het rijbewijs werd afgenomen, moesten ieder een medisch onderzoek ondergaan en een rijtest doen bij het CBR. Daaruit bleek al snel dat zij geestelijk én lichamelijk prima in staat waren auto te rijden. Hun afgenomen rijbewijs kregen ze echter pas na zes maanden terug. Een deel van de gedupeerde ouderen voelt zich gediscrimineerd.

Ouderen gediscrimineerd

Een van hen is hoogleraar Cees Smit Sibinga. Ook het rijbewijs van de 78-jarige hoogleraar werd ingevorderd.  Hij vindt dat de politie en marechaussee ouderen discrimineert. Hij vertelt op de website van de NOS:. “Verkeersovertredingen van mensen van een meer gevorderde leeftijd worden kennelijk al snel gezien als aanwijzingen dat iemand niet meer goed functioneert. Terwijl agenten absoluut niet zijn opgeleid om dat te beoordelen”,

Geen excuus achteraf

 Pas na zeven maanden kreeg Smit-Sibinha zijn rijbewijs terug. Hij vindt het een kwalijke zaak dat ouderen in een brief te lezen krijgen dat zij vermoedelijk geestelijk of lichamelijk niet goed functioneren of een ernstig psychiatrisch probleem hebben.”En als achteraf blijkt dat dit niet het geval is, komt er geen excuus van noch de marechaussee noch het CBR.”

CBR en politie vinden zich niet in kritiek

Het CBR kan zich niet vinden in de kritiek. Zij laten in een in een reactie weten dat in slechts 12 procent van de gevallen ouderen na een medisch onderzoek toch geschikt worden bevonden om te rijden. Het merendeel blijkt inderdaad niet langer rijbekwaam. "Het gaat om de veiligheid van álle mensen op de weg", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "En die wordt beschermd door deze wetgeving, ook al is dat voor een enkel individu soms niet leuk." Ook de politie kan zich niet vinden in de kritiek Een woordvoerder van de Nationale Politie reageert: "Wij herkennen deze kritiek niet. Als wij gevaarlijke situaties menen te zien of afwijkend gedrag, dan moeten wij als politie ingrijpen. Leeftijd is daarbij geen criterium."