Een kwart van alle auto-ongelukken gebeurt binnen de eerste drie minuten

ongeluk

Een kwart van alle auto-ongelukken gebeurt binnen de eerste drie minuten rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van Dolphin Technologies, een softwarebedrijf in Oostenrijk. En het resultaat is interessant.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Dolphin Technologies evalueerde gedurende twee jaar het gedrag van 40.000 chauffeurs om de oorzaken van verkeersongevallen te onderzoeken. En wat blijkt? 25 procent van alle ongevallen gebeurt onmiddellijk nadat je de weg op bent gegaan. 

Eerste paar minuten

In dit onderzoek analyseerde Dolphin 3,2 miljoen autoritten van 40.000 mensen in 2018 en 2019, met in totaal 1.986 ongevallen. Concreet is onderzocht hoe lang autoritten duren en hoe dit samenhangt met de kans op een ongeval. Daaruit kwam dat bij korte ritten van tien minuten, 25 procent van alle ongevallen gebeurde tijdens de eerste 3 minuten rijden, nog eens 14 procent binnen de eerste 6 minuten.

Ander vervoersmiddel

"Als mensen zouden kunnen worden aangemoedigd om bij korte afstanden een ander vervoersmiddel te kiezen, zou tot 40 procent van alle ongevallen kunnen worden vermeden", zegt Katharina Sallinger, Chief Data Scientist bij Dolphin en hoofd van de studie. “We willen mensen helpen veilig te reizen. Met de kennis van welk gedrag tot ongevallen leidt, kunnen we gerichte aanbevelingen doen en zo risico's minimaliseren."

De Oostenrijkse telematicaprovider Dolphin Technologies is gespecialiseerd in het vermijden van ongevallen in het wegverkeer.

Drie tips om ongevallen te vermijden:

● Vermijd indien mogelijk korte ritten. Ga met de fiets of wandel
● Plan regelmatige pauzes voor langere reizen 
● Gebruik uw mobiele telefoon niet tijdens het rijden. 26% procent van de ongevallen gebeurt daardoor.