Waar is een vrije laadpaal? Vanaf 2021 staat deze info in een app en jij kan er over meedenken

Elektrische auto laden e-car

Waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? Het antwoord op deze vragen is voor elektrische rijders vanaf 1 juli 2021 sneller te vinden dan nu. Vanaf dan zijn aanbieders verplicht dergelijke real time informatie aan te bieden voor alle publiek toegankelijke laadpunten in Nederland. En de overheid wil dat jij meedenkt over de wet- en regelgeving.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Vanaf 1 juli 2021 zijn laadexploitanten verplicht informatie over hun laadpalen te delen. Zij doen dat niet alleen via hun eigen site of app, maar moeten deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers.  

Laagste prijs

Op die manier kunnen prijsvergelijkingsapps met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt. En kunnen elektrische rijders straks via hun navigatieapp snel en makkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg willen laden. Vanaf vandaag kunnen mensen meedenken over hoe deze nieuwe wet- en regelgeving precies moet worden uitgewerkt.

“We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen”, zegt Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Laadstress

Uit onderzoek van onder meer de ANWB blijkt namelijk dat laadstress voor veel mensen een drempel is om elektrisch te gaan rijden. Waar is een laadpaal in de buurt en is die vrij als het nodig is? 

Uit het nationaal laadonderzoek 2020 van ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders blijkt dat ook onder mensen die al elektrisch rijden veel behoefte is aan goede informatie over bezettingsstatus, prijs, laadsnelheid en precieze locatie van een laadpunt. Deze regels, die vastgelegd worden in het Besluit en Regeling Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen, geven elektrische rijders meer zekerheid en gemak.

Kartrekker

Nederland is goed in de aanleg van laadpunten. Nederlandse laadexploitanten en dienstverleners zijn in veel landen actief. Er staan nergens zoveel openbare laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland. Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in Nederland in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 per werkdag 550. 

Nederland is sinds twee jaar trekker van een EU-project waarin 15 lidstaten samenwerken om in deze landen informatie over laadpunten te harmoniseren en in 2021 eenvoudig beschikbaar te maken voor gebruikers. Het is tot met 9 november mogelijk je mening te geven over de regelgeving via internet