‘Laat motorrijders al op 14-jarige leeftijd ervaring opdoen met bromfiets’

FEBIAC, de Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie en de Belgische Motorrijdersbond (FMB/BMB) pleiten voor een verlaging van de instapleeftijd om met de motor te rijden. "Wie 14 wordt, heeft zo al de mogelijkheid om ervaring op te doen".

Lesautolease.nl

— Advertentie —

In mei 2013 trad de nieuwe Belgische regelgeving voor het motorrijbewijs in werking. Nieuw in de wetgeving was dat beginnende motorrijders – vanaf 16 jaar – stapsgewijs een volwaardig rijbewijs verwerven: ze moeten om de twee jaar les volgen en een examen afleggen. Pas op 24-jarige leeftijd kan men met ongeacht welke motor de baan op.

Nu, een jaar later, maken FEBIAC en de FMB/BMB de balans op. Volgens FEBIAC is het positief dat een 16-jarige die in België met een scooter of een bromfiets wil rijden, tegenwoordig minstens vier lesuren dient te volgen. Vroeger volstond een theoretische test daartoe.

Ook de stapsgewijze evolutie vindt ingang, maar FEBIAC pleit wel voor een verlaging van de leeftijdsgrenzen. "Wie 14 wordt, zou eigenlijk al ervaring moeten kunnen opdoen met een bromfiets", stelt Stijn Vancuyck, adviseur bij FEBIAC. Twee jaar later mogen de jongeren dan een zwaarder type motor gebruiken, waarmee ze de weg op mogen. "Zestienjarigen zouden zo het voordeel hebben dat ze niet beperkt zijn tot 45 kilometer per uur en door auto's en vrachtwagens moeten worden ingehaald. Dat zou voor minder ongelukken zorgen, maar de politiek gaat van het omgekeerde principe uit. Ook budgettair zou het jongeren beter uitkomen, omdat ze vermogender worden naargelang ze ouder worden."

Bron: Vandaag.be