Leerlingen draaien op voor schade tijdens rijles

Rijscholen hebben niet altijd hun algemene voorwaarden of verzekeringen op orde. Dat schrijft BNR Nieuwsradio vandaag aan de hand van een eigen onderzoek. Dit zou ertoe leiden dat leerlingen bij sommige rijscholen moeten opdraaien voor verkeersovertredingen en schade die ze veroorzaken tijdens de rijles.

VTO

— Advertentie —

Zo staat soms in de algemene voorwaarden dat de rijschool alleen aansprakelijk is tot het bedrag dat de verzekeraar vergoedt, zonder het bedrag te noemen. En zijn sommige rijscholen niet verzekerd voor schade bij inzittenden.

 

Algemene voorwaarden gewoon gekopieerd

Een rijschool die BNR belde zei in de algemene voorwaarden te hebben staan boetes door te rekenen om leerlingen bewust te maken van de kosten van verkeersovertredingen. Juridisch onhoudbaar, zegt verkeersrechtadvocaat Bert Kabel: 'De leerling staat in een bijzondere verhouding tot de rijschool, de leerling is juridisch gezien ook niet de bestuurder.' Kabel is verbaasd dat sommige rijscholen niet verzekerd zijn, wel ziet hij vaker, vooral bij kleine rijscholen, dat algemene voorwaarden gewoon gekopieerd worden.

Leerlingen draaien op voor overtredingen

De VRB (Vereniging RijschoolBelang) erkent aan BNR dat niet alle rijscholen verzekerd zijn en dat sommige leerlingen moeten opdraaien voor snelheidsovertredingen; iets dat niet mag. Voorzitter van de VRB, Peter van Neck, zegt regelmatig klachten af te handelen van leerlingen. Volgens Van Neck spelen de moordende concurrentie in de branche én kostenoverwegingen mogelijk een rol in het niet-verzekerd zijn van rijscholen.

 

Rijscholen besparen op de kosten

Ook verzekeraar Bovemij ziet dat kostenoverwegingen ertoe leiden dat rijscholen zich niet altijd goed verzekeren. Jaap Willemsen van Bovemij:” Wij merken ook dat de prijs belangrijk is voor veel rijscholen. Als zij bij ons een offerte aanvragen, dan merken we wel eens dat er twijfel is over de prijs. Rijscholen weten namelijk dat ze ook voor een ‘gewone’ autoverzekering met een lesrisico erbij kunnen kiezen bij een ander, maar daarmee dekken ze niet alle risico’s. Wij adviseren daarom altijd een schadeverzekering voor inzittenden, een rechtsbijstandsverzekering en een instructierisicoverzekering. Serieuze klanten willen de zaken goed geregeld hebben en willen het totale pakket, maar er zijn er genoeg die afhaken. Dat zijn vaak de rijscholen die hun lesprijs laag willen houden en daarom besparen op kosten zoals de verzekering.Daarom adviseren wij leerlingen er goed op te letten niet zomaar voor de goedkoopste rijschool te kiezen, want de kans is groot dat juist daar de boel niet goed geregeld is.”

Artikel BNR »