Leestips om meer succes uit je rijschool te halen

Voor de meesten van ons is inmiddels de vakantie aangebroken en wat is er nou beter dan je vakantie door te brengen met een flinke stapel goede boeken naast je? Onderstaande boeken mogen dan ook echt niet ontbreken in je koffer.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

NLP voor dummies

Er is een groeiende vraag naar rijinstructeurs die zich gespecialiseerd hebben in NLP. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is het best te omschrijven als een communicatiemethodiek die ons effectiever en efficiënter leert communiceren. Het geeft je niet alleen inzicht in hoe je zelf denkt en je emotionele kwesties regelt, maar ook hoe dit bij anderen werkt. Zodra jij je als rijinstructeurs hiervan bewust bent, kun je ook het gedrag van je leerlingen beter begrijpen en hier op de juiste wijze op inspelen. NLP is daarnaast ook uitermate geschikt om in te zetten bij de begeleiding van mensen met verkeersangst. 

Rijangst

Exacte cijfers ontbreken, maar volgens het platform Rijangst Nederland leiden zo'n één miljoen Nederlanders aan rijangst. In dit boek wordt stapsgewijs uitgelegd hoe rijangst in de auto is te overwinnen. Dit wordt gedaan aan de hand van een inmiddels succesvol gebleken oefenprogramma die zo’n acht tot twaalf weken bestrijkt. Naast het uitgebreide oefenprogramma zijn ook een literatuurlijst en een overzicht van websites van organisaties in Nederland en België in het boek terug te vinden. Het is een prettig boek, realistisch en volledig. De auteur is klinisch psychologe en cognitief gedragstherapeute. Daarnaast leidt zij als docent en supervisor cognitief gedragstherapeuten op.

Omgaan met rijangst

In dit boek wordt rijangst in al zijn facetten besproken. Je kunt daarbij denken aan faalangst in het verkeer, spanning en hyperventilatie achter het stuur, angst voor de snelweg, maar bijvoorbeeld ook bijrijdersangst en wagenziekte. De auteurs geven in dit boek vele praktische tips die voor jou als rijinstructeur toepasbaar zijn om je leerling te helpen met het (opnieuw) opbouwen van zelfvertrouwen en van rijroutine.

Vind je deze boeken iets te zwaar om tijdens je vakantie te lezen? Dan hebben we nog onderstaande roman als tip:

Stille woorden

Lissa (19) is depressief na een auto-ongeluk waarbij haar moeder omkwam. Om haar angst te overwinnen neemt ze weer rijles bij rijinstructeur Ev McAllistair. Zijn dochter is boos en depressief vanwege de dood van haar zoontje. Ted, effectenmakelaar, wil scoren om zijn vrouw een reis te geven naar China. Deze en andere levens vloeien samen in deze boeiende eigentijdse roman. Het is een verhaal over tegenslag, verdriet, hoop, toeval en liefde. De Amerikaanse schrijfster (1960), nu in Frankrijk wonend, weet met overtuiging haar boodschap over te brengen.