Levensechte rijlessen t-rijbewijs in simulator

Tijdens de Agribex, de internationale Beurs voor Akkerbouw, Veeteelt, Tuin en Groene Zones, werd afgelopen week de allereerste trekkersimulator ter wereld gepresenteerd op de New Holland-stand. Om zo in de toekomst een deel van de trekkerrijlessen virtueel aan te bieden.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Sinds 2016 werd er gezamenlijk gebouwd aan de unieke simulator door opleidingscentrum Terra, New Holland en 3iSIM. Doel is om met de trekkersimulator veiliger, schoner, goedkoper en beter op te leiden voor het T-rijbewijs.

 

Levensecht

De simulator laat de inzittende denken echt  in een New Holland T6 te zitten. In de cabine heeft de chauffeur 360 graden virtueel zicht door vier rondom geplaatste beamers. De simulator beweegt staande op zes cilinders die alle kanten op bewegen om de ervaring zo levensecht als mogelijk te maken..

Toekomstige praktijklessen

Terra heeft vier trekkersimulators laten bouwen met als doel een deel van de trekkerrijlessen in de toekomst te vervangen. Extra bijzonder is de zelflerende software, die het niveau van de rijles automatisch aanpast aan het niveau van de leerling. “We verwachten dat de simulator 10 van de gemiddeld 15 benodigde uren praktijkles kan overnemen.” vertelt Terra in een artikel op agrarische website Boerderij. “Dat is veel veiliger, goedkoper én het scheelt diesel. Ook is het mogelijk een rijles achteraf terug te kijken. Zo ervaren leerlingen hoe hun verkeersgedrag overkomt op derden.”

Innovatiesubsidie

Voorlopig zijn daadwerkelijke lessen in de simulator nog niet mogelijk. De ontwikkelaars hebben nog wel even werk om de software te optimaliseren, Om de, in de miljoenen lopende, ontwikkelingskosten te dekken ontving Terra een forse innovatiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.