Lichtgevende belijning op fietspaden

Om fietspaden veiliger te maken heeft de ANWB het plan om – in samenwerking met kunstenaar Daan Rosegaarde – lichtgevende verf om de wegbelijning op fietspaden te gaan schilderen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

In Nederland vinden talloze eenzijdige fietsongevallen en ongelukjes plaats op fietspaden vanwege onzichtbare stoepranden, palen en andere barrières. De kans op dergelijke ongevallen is tien keer hoger in het donker. 

Kunstenaar Daan Rosegaarde bedacht en ontwikkelde met Bouwbedrijf Heijmans lichtgevende verf om wegbelijning op fietspaden te schilderen. De wegmarkeringen nemen overdag licht op en geven deze ‘s nachts weer af.

De ‘gloeiende’ lijnen geven in het donker duidelijk aan waar de weg, de berm, de bocht of het pad begint en weer ophoudt. “Ik wil samen met ANWB-leden onveilige fietspaden in kaart brengen om die straks met glow-verf veiliger te maken in het donker. Ik geloof in de kracht van het lokale, dat mensen samen hun buurt veiliger maken. Initiatieven hoeven niet altijd van de overheid te komen.”, aldus Daan Rosegaarde.

De ANWB wil zo snel mogelijk aan de slag om een eerste fietspad in Nederland aan te pakken. Leden van de ANWB worden opgeroepen foto’s te maken en in te sturen van de fietspaden die volgens hen veiliger moeten worden. De onveiligheid van deze paden en de oplossing daarvoor zullen door de ANWB onder de aandacht van de wegbeheerders worden gebracht.

Bron: ANWB