Lijkwagen ingezet voor anti-alcoholcampagne

Het is 31 december en ook vandaag zullen er veel mensen met drank op achter het stuur kruipen. Hoewel er al jaren campagnes zijn vanuit Veilig Verkeer Nederland, heeft een foto op Twitter - geplaatst door een wijkagent - voor veel commotie gezorgd. De feestganger heeft zelf, volgens de campagne, na een avond drinken de keus wie hem naar huis brengt: een taxi, een politiewagen, een ambulance of een lijkwagen.

VERJO

— Advertentie —

Initiatiefnemer

Politieman Erik van den Brun uit Aalsmeer heeft het initiatief genomen voor de foto ‘Wie brengt jou thuis vannacht?’ Van den Brun werd door een bewoner van zijn wijk op het idee gebracht. Die was op zijn beurt geïnspireerd geraakt door de politie uit Manchester die op de vrijdag voor Kerstmis, Mad Friday, de vier voertuigen pontificaal in het stadscentrum liet parkeren. Op een geel bord naast de auto’s stond de tekst 'Who will be bringing you home tonight?' Van den Brun deed een oproep op Facebook en Twitter en nog voor de kerstdagen stond zijn afbeelding online. 

Van den Brun: “Mensen gingen ook op elkaar reageren. Het heeft best wel even wat losgemaakt. Mensen gaan toch nadenken over de combinatie drank en deelnemen aan het verkeer”, zo zegt hij tegen de NOS.  
“Veel mensen vonden vooral de lijkwagen op de foto hard, maar daardoor werden ze wel aan het denken gezet. "Dat was op een positieve manier heel confronterend.”

Anderen

Hoewel de landelijke politie het initiatief niet heeft overgenomen hebben veel andere korpsen in Nederland dat wel gedaan. Veel anderen retweeten de post. “Het gaat mij om bewustwording. We hebben nu al miljoenen mensen bereikt, dus wat dat betreft is onze campagne geslaagd”, aldus van den Brun.

Foto: Twitter Eric van den Brun