Verkeershufters sneller voor de rechter

Vanaf dit jaar riskeer je door overtredingen in het verkeer sneller een strafblad. Wie bijvoorbeeld een blinde of gehandicapte geen voorrang geeft of op de snelweg keert of achteruit rijdt loopt een groot risico.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

‘Hufterovertredingen’

Er zijn 23 ‘hufterovertredingen’ in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie in kaart gebracht. Deze overtredingen vallen vanaf 2015 onder het strafrecht. Hoewel deze 23 overtredingen in 2014 nog administratief werden afgedaan met een boete, zullen ze vanaf dit jaar met een strafbeschikking van een officier van Justitie afgehandeld worden. 

Praktijk

In de praktijk betekent het dat iemand in eerste instantie een boete moet betalen, alleen heeft het Openbaar Ministerie die  dan opgelegd. Ook als die beschikking betaald wordt, zal de verkeersovertreder een aantekening krijgen ofwel 'een strafblad'.

Meer mogelijkheden

Door het in kaart brengen van deze overtredingen bij het strafrecht krijgt het OM meer mogelijkheden om ‘verkeershufters’ te straffen. Als iemand in twee jaar tijd meer dan drie keer voor dit soort overtredingen gepakt wordt, kan het OM volgens de nieuwe regels sneller iemands rijbewijs invorderen of de boete verhogen. Tot nu toe gold het strafrecht alleen voor verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed en grote snelheidsoverschrijdingen.