Lockdown wordt verlengd: zo kun je kosten besparen

tafka

De LBKR heeft via een nieuwsbrief haar leden geinformeerd over hoe je kosten kunt besparen tijdens de lockdown. De vragen zijn gesteld aan TAFKA, een financieel advieskantoor dat ook gespecialiseerd is in het adviseren van rijscholen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Met deze 2e lockdown, die vanavond dus verlengd gaat worden, lijkt het bij een aantal rijscholen, dat het water inmiddels aan de lippen komt te staan.

Bijvoorbeeld zzp’ers, die een partner met inkomen hebben, komen in de problemen vanwege de hoge lasten. Dit zijn kosten die de inkomenspartner moeilijk bovenop de vaste lasten kan dragen. Er is ook zeker een enorm groot probleem wanneer, zowel de eenmansrijschool als de partner geen inkomsten hebben tijdens deze 2e lockdown en van een minimuminkomen alle lasten moeten dragen. Zo zijn er vast nog andere varianten denkbaar, die nu anders zijn als tijdens de 1e lockdown.

Adviezen en tips

Hieronder delen wij graag de adviezen en tips van administratiekantoor TAFKA, die mogelijk voor jouw rijschool bruikbaar zijn tijdens deze periode. Let op: niet alle tips en adviezen zijn voor elke rijschool van toepassing.

 • Maak een liquiditeitsplanning voor de komende 3 maanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel geld er binnen komt, hoeveel kosten je maakt en waar of wanneer nu precies het probleem ontstaat. Dan kun je namelijkook een plan maken om tot een oplossing te komen.
 • Breng de vaste kosten in beeld en kijk binnen welke termijn je invloed daarop kunt uitoefenen.
 • Denk ook na over variabele kosten en investeringsverplichtingen. Vraag je daarbij af of ze echt nodig zijn of dat je het kunt uitstellen.
Nog meer mogelijkheden

Je kunt ook nog denken aan onderstaande mogelijkheden:

 • Auto uit de verzekering halen en schorsen bij de RDW (alleen bij zakelijk gebruik).
 • Uitstel van belastingbetaling vragen (denk hierbij aan; omzetbelasting, inkomstenbelasting, loonheffing, vennootschapsbelasting e.d.). Dit hoeft vanaf 1 juli 2021 binnen 3 jaar te worden terugbetaald.
 • Wijziging voorlopige aanslag 2021.
 • Bij huisvesting zakelijk: deal sluiten met de verhuurder over uitstel of korting.
 • Bij huisvesting persoonlijk: met de bank onderhandelen over uitstel van hypotheek en bij huur van een woning met de verhuurder in overeenstemming komen over de huurbetalingen.
 • Als je leningen hebt: met de kredietmaatschappij bespreken en tot uitstel komen.
 • Nadenken over alternatieve inkomensbronnen (pakket- en bezorgdiensten, werken in een supermarkt, je partner extra of overuren etc.).
 • Alvast nadenken over de manier van opstarten na de lockdown (hoeveel klanten heb ik? Ga ik 7 dagen per week werken om alles in te halen? Kan ik voor de komende maanden nog lespakketten verkopen, zodat ik nu al inkomsten heb?
Financiële planning

Tafka is niet alleen een bureau voor de boekhouding van je rijschool. Je kunt ze ook laten helpen bij het maken voor een financiële planning voor de toekomst. Niet alleen voor crisissituaties zoals deze lockdown, maar richting je pensioen. Ga daarvoor naar  www.tafka.nl.