Maarliefst 20 procent meer files in 2018

De files in ons land zijn in 2018 met maarliefst 20 procent toegenomen. Dit concludeert de ANWB op basis van haar jaarcijfers, gemeten op het totale Nederlandse wegennet.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De groei van het aantal files en vertraging voor het verkeer steeg dit jaar met zo’n 20 procent in vergelijk met 2017. Niet alleen tijdens de spitsuren maar ook overdag ondervonden weggebruikers fors meer oponthoud.

Forse toename

Nadat in 2017 de filezwaarte nauwelijks steeg is de vertraging voor het verkeer dit jaar weer fors toegenomen. Ondanks dat in de afgelopen jaren de infrastructuur sterk is uitgebreid blijkt deze onvoldoende om het grote verkeersaanbod tijdens de piekuren te kunnen verwerken.

Grote verschillen in het land

De meeste files stonden in de regio’s Den Haag en Rotterdam. Maar ook op de wegen in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord Brabant en Limburg nam de filezwaarte in 2018 toe. In de provincies Noord Holland en Utrecht bleef deze vrijwel gelijk terwijl het verkeer in het noorden van het land veel minder verkeershinder ondervond, in vergelijking met vorig jaar.

Drukste spits 1135km file

De grootste knelpunten waren in het afgelopen jaar in de ochtendspits de A4 Den Haag richting Amsterdam en in de avondspits de A27 van Utrecht naar Breda. De drukste spitsen in de ochtend zijn op maandag en dinsdag en in de avond op dinsdag en donderdag. Op donderdag 1 november zorgde de regen en een groot aantal ongelukken voor een recordspits.  Op het drukste moment  stond er die avond 1135 kilometer  file in ons land.

Top tien files

1 A27 Utrecht -> Breda Lexmond - Werkendam +34 % 1
2 A4 Amsterdam -> Den Haag Roelofarendsveen - Zoeterwoude +18 % 2
3 A4 Den Haag -> Amsterdam Leidschendam - Zoeterwoude +34 % 7
4 A15 Rotterdam -> Gorinchem Hendrik-Ido-Ambacht - Sliedrecht +32 % 9
5 A58 Tilburg -> Eindhoven Moergestel - Oirschot +13 % 4
6 A4 Den Haag  -> Rotterdam Den Haag-Zuid - Ketheltunnel +30 % -
7 A15 Gorinchem -> Rotterdam Gorinchem - Papendrecht +46 %   -
8 A2 Utrecht -> Den Bosch Culemborg - Zaltbommel +34 % -
9 A1 Amsterdam -> Amersfoort Amersfoort-West - Barneveld +25 % 5
10 A50 Arnhem -> Eindhoven Knp. Valburg – Ravenstein +13 % 8
 

Meer via »