Bezorgdiensten maken woonwijken verkeersonveilig

Woonwijken zijn verkeersonveilig door online bestellingen. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland. Door het grotere aantal bestellingen in december wordt er ieder jaar meer afgeleverd op woonadressen. Het online bestellen van goederen heeft daarmee een effect op de veiligheid van woonwijken. Binnen 30km zones wordt regelmatig te hard en onoplettend gereden door relatief onervaren bezorgers die hun pakketjes snel willen bezorgen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Er worden jaarlijks ruim 400 miljoen pakketjes besteld die allemaal op tijd moeten worden afgeleverd dan wel op tijd moeten worden opgehaald. Dit genereert meer verkeer. Omdat het afleveren met bestelauto’s of kleine vrachtauto’s plaatsvindt met uiteen liggende afleveradressen is dit niet optimaal. Alles bij elkaar gaat het om vele miljoenen verkeersbewegingen van koeriersvoertuigen in onder andere woonwijken. In ruim 90% gaat het om thuisleveringen en in slechts 6% is er sprake van aflevering op een servicepunt.

Veiligheidsmaatregelen noodzakelijk

“In drukke straten komen dagelijks wel 40 tot 50 bestelbusjes per dag. Als de trend zich doorzet, zijn dat er over een jaar misschien wel 70 tot 80. Zeker als meer winkels en supermarkten thuis gaan bezorgen, zal het aantal verkeersbewegingen drastisch toenemen”, voorziet VVN directeur Alphons Knuppel. “Als we hier met z’n allen niets aan doen zal het aantal snelheidsovertredingen, foutparkeren en andere misstanden alleen maar stijgen”, vreest Knuppel. ,,Om te voorkomen dat het echt een keer vreselijk mis gaat en er doden of ernstig gewonden vallen, roepen wij bewoners van drukbezochte buurten en wijken op in actie te komen en om veiligheidsmaatregelen te vragen bij gemeenten”

Betere registratie ongevallen

Vorig jaar waren er 69 dodelijke ongevallen met bestelbusjes te betreuren en het is niet bekend hoe vaak daar een koerier bij betrokken was, aldus de SWOV. VVN ziet graag een betere registratie van ongevallen. “In het geval van roekeloze koeriers kunnen we alleen maar aankloppen bij organisaties om onze ongerustheid te uiten, maar kunnen dat helaas niet staven met harde cijfers. Het is zaak dat beter wordt bijgehouden wat oorzaken van ongevallen zijn en wie er bij betrokken zijn”; aldus Alphons Knuppel

Extra rijlessen bezorgers

VVN stelt dat ook consumenten kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid door hun bestellingen niet thuis te laten bezorgen maar bij een afhaalpunt, zodat bezorgers minder vaak de woonwijken in hoeven. Ook de verkeerssector werkt aan oplossingen aldus VVN’s woordvoerder en manager partnerships Rob Stomphorst; “De grote logistieke bedrijven kunnen hun logistiek zo efficiënt mogelijk organiseren, zendingen bundelen en daarmee voorkomen dat er onnodige kilometers worden gemaakt”. Intussen worden ook rijscholen ingeschakeld om bij te dragen aan de verkeersveiligheid onder bezorgdiensten. Zo regelde bezorgservice Picnic onlangs dat de medewerkers extra rijlessen krijgen.