Medicijngebruik in het verkeer, hoe zit het?

In Groningen start deze maand de campagne ‘Is uw medicijn veilig in het verkeer’. De invloed van medicijnen op het rijgedrag staat hierin centraal. Een op de zes Nederlanders gebruikt namelijk medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ondanks dat nemen ze toch vaak deel aan het verkeer.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De campagne is gestart door Verkeerswijzer Groningen en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Effect

Duizeligheid, wazig zien of slaperigheid. Bij sommige medicijnen is duidelijk dat ze niet te combineren zijn met het deelnemen aan het verkeer. Bij gebruik van andere medicijnen is het effect echter onduidelijker. Bij medicijnen die van invloed zijn op het reactievermogen bijvoorbeeld. De website rijveiligmetmedicijnen.nl, onderdeel van de campagne, geeft duidelijkheid over hoe medicijnen op een verantwoorde manier te gebruiken zijn in het verkeer. 

Trainingen

Verder organiseert Verkeerswijzer Groningen in samenwerking met IVM gratis trainingen voor apothekers en huisartsen. Tijdens de training leren ze hoe ze patiënten kunnen voorlichten over medicijnen en de invloed daarvan in het verkeer. 

Meer weten?

Zelf meer weten over de invloed van medicijnen in het verkeer? Kijk dan op de website die onderdeel is van de campagne. Naast informatie over medicijnen kom je meer te weten over wetgeving en worden de meest gestelde vragen beantwoord.

Bron: Groninger krant