Rijbewijskeuring CBR voor 75-plusser

Autorijden wordt steeds eenvoudiger door de diverse veiligheidssystemen en rijhulpen. Oudere bestuurders kunnen daardoor langer deelnemen aan het verkeer. De overheid wil dat 75-plussers een keuring ondergaan voor hun rijvaardigheid. Iedere bezitter van een rijbewijs A, B of hoger krijgt daarom, vier maanden voor hun vijfenzeventigste verjaardag, een brief met daarin een oproep.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Eigen Verklaring

Bij het CBR kan de bestuurder een formulier kopen met de aanvraag voor een Eigen Verklaring. Het formulier bestaat vooral uit medische vragen. Hierbij is wellicht een aantekening van de huisarts nodig. Het CBR geeft binnen vier weken een reactie op de Eigen Verklaring van de 75-plussers.

Voldoende inzicht

In sommige gevallen legt het CBR een rijtest af. Vooraf wordt bepaald of de bestuurder in zijn eigen auto mag rijden of de test in een lesauto moet afleggen. Tijdens de rijtest controleert de rijinstructeur of het inzicht in het verkeer nog voldoende is en het voertuig verantwoord wordt bestuurd. Na de rit wordt meteen de uitslag bekend gemaakt. Het kan zijn dat de bestuurder een aantekening krijgt op zijn rijbewijs. ‘Alleen met bril rijden’ of ‘Auto met automaat besturen’ bijvoorbeeld. Na goedkeuring mag er vijf jaar gereden worden tot de volgende keuring.

Bron: Stern Groep