Meer kilometers, minder brandstof

Het woon-werkverkeer groeit en we maken met z’n allen steeds meer kilometers. Toch daalt sinds 2008 de hoeveelheid brandstof die verbruikt wordt in Nederland door verkeer en vervoer. Waar is dit aan te wijten?

VTO

— Advertentie —

Oorzaak

De daling van het brandstofverbruik is volgens het CBS te wijten aan de populariteit van zuinige en elektrische auto’s. Het brandstofverbruik daalt en het wegverkeer is per saldo schoner geworden, ondanks dat het woon-werkverkeer de afgelopen jaren is gegroeid naar maar liefst 10 miljoen ‘verplaatsingen’ per dag.

Daling

Bij LPG is de grootste daling waar te nemen. Dit daalde de afgelopen zeven jaar met maar liefst 50 procent. Benzineverbruik daalde daarnaast met ongeveer 4 procent, de consumptie van diesel met 18 procent. Het valt op dat er vooral minder oude diesels zijn (van voor 2001). Het aantal oude diesels is sinds 2010 met 67 procent gedaald. Dit komt deels door de maatregelen die in diverse steden genomen zijn met betrekking tot oude dieselauto’s.

Aan de andere kant

Naast de bovengenoemde dalingen steeg het aantal EV’s en hybride voertuigen flink. Dit aantal steeg sinds afgelopen jaar met 35 procent naar bijna 211 duizend voertuigen, een recordaantal. De verkooptopper is de plug-in hybride die meer dan een verdubbeling liet zien dankzij een gunstig belastingregime.

Bron: Automobiel management