Minister: Rijverbod voor lege vrachtwagens bij code rood is niet uitvoerbaar

Er komt geen rijverbod voor lege vrachtwagens bij code rood tijdens een zware storm. Dat maakte minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen dinsdag bekend aan de Tweede Kamer.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Ondanks  meerdere waarschuwingen van Rijkswaterstaat en de ANWB gingen er op 18 januari dit jaar, tijdens een zware storm, toch veel vrachtwagens met een lege laadruimte de weg op. Er zijn tijdens de storm veel vrachtwagens (66 stuks) omgewaaid, wat voor veel chaos en gevaarlijke situaties op de weg leidde.

Veel chauffeurs uit het buitenland

Veel vrachtwagenchauffeurs van omgewaaide trucks, kwamen uit het buitenland. Volgens CNV Vakmensen spreken de buitenlandse chauffeurs geen Nederlands of Engels en volgen ze het nieuws dan ook niet.

Slechts 30 procent van de chauffeurs, zou volgens CNV, opdracht van hun werkgever hebben gekregen om hun wagen aan de kant te zetten. De overige 70 procent hoorde niks.

Algeheel verbod disproportioneel

CNV pleitte in januari daarom voor verbodsborden boven de rijbaan bij extreme weeromstandigheden, waarop een vrachtauto afgebeeld staat. De minister kondigde toen overleg met de sector aan.

Minster van Nieuwenhuizen meldt nu dat een algeheel verbod om tijdens code rood te gaan rijden met een lege wagen disproportioneel is. Dit zou praktisch te moeilijk uit te voeren zijn.