Nederland krijgt er twee waterstofstations bij in 2020

waterstofauto_tanken

Er komen in elk geval in 2020 twee nieuwe waterstofstations voor personenauto's erbij in Nederland. De stations komen in het havengebied van Amsterdam en in Groningen. Uiteindelijk moeten er zo'n twintig stations zijn, schrijft Autoweek.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Tegen het einde van de volgende zomer moet er een waterstofstation zijn aan de Australiëhavenweg in Amsterdam. En eentje aan de Bornholmstraat in Groningen, nabij het stadion van FC Groningen.

Gemeentereiniging

De nieuwe stations zijn bedoeld om de vuilniswagens van de gemeente op waterstof te laten rijden, maar ze worden allebei ook publiek toegankelijk en geschikt voor 700 bar vulling. Dat is nodig om personenauto's optimaal te kunnen tanken. De stations worden aangelegd door Holthausen Energy Points. 

Momenteel zijn er in Nederland nog maar vier openbare waterstofstations, waarvan er eentje alleen 350 bar heeft en dus nauwelijks geschikt is voor personenauto's, zo schrijft Autoweek. Tegen het einde van volgend jaar moeten er zo'n twintig geschikte stations zijn.

Waterstof

Waterstof kan de oplossing zijn voor wie wel elektrisch wil rijden, maar geen batterij-elektrische auto wil. Een waterstofauto heeft een of twee waterstoftanks en een brandstofcel en zet de waterstof om in elektriciteit. Het enige restproduct is water, waardoor een waterstofauto, net als elke andere elektrische auto, tijdens het rijden CO2-vrij is.

Momenteel worden in Nederland maar twee waterstofmodellen geleverd, de Toyota Marai en de Hyundai Nexo.