Nederlanders bezitten graag een eigen auto

Nederlanders bezitten graag een eigen auto en voelen zich daar niet schuldig over. Slechts vijf procent voelt zich wel eens schuldig om met de auto op vakantie te gaan. Wel staat bijna de helft van de bevolking open voor deelvervoer in Nederland, maar ruim negen op de tien willen de eigen auto houden. Dat blijkt uit ABN Amro-onderzoek naar vraaggestuurd maatvervoer ’on demand’, dat vandaag verschijnt.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Om drukke snelwegen en binnensteden te ontlasten, buigen overheid en vervoerssector zich over combinaties van ov en aanvullende diensten om reizigers sneller en voordeliger van A naar B te brengen. „Mensen willen auto’s, scooters en fietsen naadloos delen, maar het moet geen gedoe opleveren en snel en makkelijk via één app zijn te regelen. En het mag ook zeker niet te veel kosten”, zegt onderzoeker Franka Rolvink Couzy.

Deelvervoer

Steeds meer files en opstoppingen, vervuiling en onderbenutting van stilstaande voertuigen maken veranderingen volgens haar noodzakelijk. Deelvervoer staat nog in de kinderschoenen, blijkt uit het onderzoek: 93% doet daar nu niet aan. Op de vraag of autobezitters bereid zijn hun auto weg te doen, zegt een paar procent ja, maar dan moet het alternatief net zo comfortabel zijn en het liefst voordeliger.

 

Bron »