CBR gaat ZorgDomein-codes verstrekken aan (bijna) alle rijbewijsklanten

Vanaf juni ontvangen klanten die een rijbewijs willen halen of vernieuwen en langs een arts of medisch specialist moeten, nu ook ZorgDomein codes van het CBR. Doel is dat zij dan kunnen profiteren van een snelle, digitale informatie-uitwisseling met artsen en specialisten. De maatregel volgt nadat Minister van Nieuwenhuizen vorige week constateerde dat de wachttijden voor de gezondheidsverklaring nog steeds te lang zijn.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het CBR geeft aan dat het hierbij wel belangrijk is dat klanten een arts of specialist zoeken die met ZorgDomein werkt en dat zij de ZD-codes die in de brief van het CBR staat meenemen naar hun afspraak. Ook klanten met diabetes, verminderde gezichtsscherpte, nierschade, inwendige ziekten of een ICD zullen meestal sneller geholpen worden, doordat zij automatisch een verwijzing of besluit ontvangen. Dit kan weken schelen.

Stapgewijs betere dienstverlening

Om klanten sneller en efficiënter te helpen, voert het CBR stapsgewijs een nieuwe online dienstverlening in voor de beoordeling van de rijgeschiktheid van bestuurders. Gezondheidsverklaringen van groot rijbewijs houders en 75-plussers worden sinds begin 2019 behandeld in het nieuwe systeem. Klanten voor wie een rijtest nodig is, gaan deze zomer als laatste groep over.

Onvoldoende capiciteit

Sinds begin dit jaar ontving het CBR zo’n 60.000 meer Gezondheidsverklaringen dan voorspeld van klanten die de verklaring vroegtijdig instuurden. Vanwege deze grote toestroom loopt nu ook in dit nieuwe systeem de medische beoordeling behoorlijk uit voor klanten als de informatie niet automatisch, maar door een CBR arts nader beoordeeld moet worden. Het CBR heeft onvoldoende medische capaciteit om dit op te kunnen vangen en betreurt dit.