Nederlanders vergeten autoverplichtingen op weg naar wintersport

Wintersport files

Elk jaar gaan zo’n 850.000 Nederlanders met de auto op wintersport. Veel wintersporters gaan slecht voorbereid de weg op, blijkt uit onderzoek van BOVAG. Het is in sommige Europese landen namelijk verplicht om bepaalde spullen in de auto te hebben liggen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De verplichtingen verschillen per land. Het gaat dan niet alleen om winterbanden of sneeuwkettingen, maar ook om veiligheidshesjes en brandblussers. 

Winterbanden

Een kwart van de Nederlanders gaat op wintersportvakantie zonder dat er winterbanden onder de auto zitten, meldt vergelijkingswebsite Pricewise. In Nederland is het rijden met winterbanden niet verplicht, maar in veel Europese landen wel 

Vooral in landen waar het nog wel eens flink kan sneeuwen in de bergen, zijn winterbanden verplicht. Rijdt je toch zonder winterbanden naar je wintersportvakantie? Dat kan een flinke boete opleveren.  Ook kan je aansprakelijk gehouden worden voor autoschade als je niet met winterbanden rijdt terwijl dat wel verplicht is. Winterbanden zijn verplicht in Duitsland, Italië, Luxemburg en Oostenrijk.

Sneeuwkettingen

Soms heb je meer dan alleen winterbanden nodig, vooral als er een flink pak sneeuw ligt. Sneeuwkettingen zijn aan te raden en soms verplicht. Ze zorgen voor meer grip en dus veiligheid. Maar een op de zeven Nederlanders neemt geen sneeuwkettingen mee, terwijl het in veel wintersportgebieden op bepaalde wegen verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken, zegt Pricewise.

Deze verplichting wordt aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn verplicht in bepaalde gebieden van Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Altijd handig om ze achterin de auto te hebben. Zorg wel voor de juiste maat!


Kleine verplichte handigheden

In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. In België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland is een gevarendriehoek verplicht. In Nederland is een gevarendriehoek niet verplicht als je knipperende waarschuwingslichten aanzet.

Reflecterende veiligheidshesjes zijn in sommige landen verplicht. De veiligheidshesjes moeten altijd binnen handbereik zijn. Zorg er dus voor dat deze op een handige plek liggen. In België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk is een veiligheidshesje alleen voor de bestuurder verplicht. In Italië ben je verplicht er voor elke persoon in de auto een te hebben.

Natuurlijk, een verbanddoos is handig om mee te nemen op vakantie. Maar wist je dat het in België, Duitsland en Oostenrijk zelfs verplicht is er een in je auto te hebben? 

Ga je op wintersport naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je altijd een alcoholtest in je auto moet hebben. Dat is hier verplicht. Je kan er geen boete meer voor krijgen (tot 2013 was dat wel zo), maar het is nog steeds verplicht.

Verder:

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig als je met je auto op de snelweg wilt rijden. Dit vignet plak je op de voorruit van je auto. Je kunt het vignet aan de grens kopen of van tevoren bij de ANWB. Dat kan in de winkel of online.

Rijd je met de auto door België? Dan raadt de ANWB je aan om een brandblusser in je auto te hebben. Voor auto’s met een Belgisch kenteken is dat zelfs verplicht. In principe geldt dat niet voor auto’s met een Nederlands kenteken. Het bespaart je wel een eventuele discussie met de politie.

Vergeet voordat je op wintersport gaat ook niet naar je verzekeringen te kijken. Is je reisverzekering, zorgverzekering en autoverzekering goed ingesteld voor dekking in het buitenland? En kijk ook even naar dubbelingen, voor je het weet, betaal je te veel!