"Nieuwe rijinstructeurs zullen ADAS in hun rijopleiding opnemen"

ADAS. Het komt steeds weer terug in het nieuws. Tijdens het rijexamen mogen ADAS door de leerlingen gebruikt worden. Maar zelfs de cruisecontrol wordt maar zelden gebruikt, zeggen examinatoren. Is het onbekend maakt onbemind? De VerkeersAcademie neemt ADAS nu standaard op in de instructeursopleiding. “Nieuwe instructeurs weten straks niet beter.”

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Eerder lanceerde De VerkeersAcademie al een compleet vernieuwd bijscholingsprogramma voor rijinstructeurs. Vanaf 1 september worden ook rijinstructeurs-in-opleiding geschoold op het gebied van ADAS. Financiële gevolgen heeft dat niet, maar de studenten zijn wel klaar voor de toekomst.

Goed is goed

Hoewel, toekomst? De SWOV heeft al aangegeven, dat ADAS een positief effect hebben op de verkeersveiligheid. Waarom wordt ADAS dan nog maar zo weinig ingezet door rijscholen?

Het antwoord kan zijn dat onbekend inderdaad onbemind maakt. Misschien zijn er rijinstructeurs die niet weten welke rijhulpsystemen er op de auto zitten. Of geven ze les in lesauto’s waar nog bijna geen systemen op zitten, want niet elke lesauto is jonger dan 3 jaar.

Een andere reden kan zijn, dat ADAS nog niet verplicht is opgenomen in het rijexamen. Er zijn rijscholen, die ervoor kiezen om alleen dat wat tijdens het examen aan de orde kan komen op te nemen in de rijopleiding.

Tenslotte kan het zo zijn, dat een rijschool ervoor kiest om zijn rijopleiding niet aan te passen, omdat hij of zij het al jaren op dezelfde manier doet met een goed slagingspercentage. Zo van: goed is goed.

ADAS zijn niet eng

Volgens Kantelberg van De VerkeersAcademie is het gebruik van ADAS in de rijopleiding niet eng. “Als je weet waarover je praat, voel je jezelf een stuk zekerder. Daarom demonstreren we ADAS ook tijdens de bijscholing.” Maar nu dus ook de stap naar de rijinstructeurs-in-opleiding.

“Bij De VerkeersAcademie zijn we ervan overtuigd, dat een student klaar moet zijn voor de toekomst. Dat hij weet heeft van alle ontwikkelingen. Natuurlijk ontbreekt het nog aan een stukje leservaring, maar het kan niet zo zijn dat hij met vraagtekens in de auto stapt van: o, kan dat óók al tegenwoordig.”

Daarna gaan de ontwikkelingen door. Over een half jaar zullen studenten van De VerkeersAcademie er klaar voor zijn om ADAS ook in de praktijk te leren gebruiken. En dan zullen ze die kennis opnemen in hun rijopleiding, zo is de vaste overtuiging in Nieuwegein. “Nieuwe instructeurs gaan er zeker mee aan de slag. Die weten straks niet beter.”