Nieuwe techniek moet botsing tussen fietser en openslaande deur voorkomen

Misschien heb je het zelf wel meegemaakt. Of bijna meegemaakt. Als fietser. Of als uitstappende automobilist. Een (bijna-)botsing tussen een fiets en een openslaande autodeur gebeurt dagelijks.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Audi en Mercedes-Benz hebben systemen ontwikkeld om ongevallen tussen fietsers en autodeuren in de toekomst te voorkomen. Deze zijn getest door de ADAC, de Duitse ANWB. De Mercedes-Benz A-Klasse waarschuwt audiovisueel wanneer de deur wordt geopend met een knipperend lampje in de buitenspiegel en een alarmgeluid. De Audi A6 kan het openen van de deur met iets minder dan een seconde vertragen. Bovendien verschijnt er een licht in de buitenspiegel.

Beide systemen functioneren goed volgens de ADAC, ook al is de werking licht ingeperkt wanneer vlak achter de testauto een andere auto wordt geparkeerd. De systemen zijn gebaseerd op de vaak standaard aanwezige dodehoeksignalering van moderne auto's, waardoor veel fabrikanten met weinig inspanning deze techniek eveneens zouden kunnen invoeren. Dat kan volgens de automobielclub in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid.

Overigens bestaat er ook nog een aloude techniek. Daarover vanmiddag meer ;-)