Veiligheid van kinderen in het verkeer sterk verbeterd

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een factsheet gepubliceerd over de veiligheid van kinderen in het verkeer. Uit de factsheet blijkt dat de veiligheid voor kinderen in het verkeer de afgelopen decennia sterk is verbeterd Toch uit de SWOV ook haar zorgen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat de daling van het aantal verkeersdoden in deze groep de afgelopen jaren gelijk is gebleven.

Kinderen zijn in het Nederlandse verkeer relatief veilig. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen overlijden ze minder vaak in het verkeer en
raken minder vaak ernstig gewond door een verkeersongeval. De SWOV schrijft dit toe aan een toename van 30-kilometer-zones, betere veiligheid voor inzittenden van personenwagens en toegenomen gebruik van betere kinderzitjes en -stoeltjes. 

September gevaarlijkste maand

Onder de groep 12-jarigen is het risico op een verkeersongeval groter in  september vergeleken met andere maanden. Dit is waarschijnlijk te
wijten aan het beginnende schooljaar, waarin juist deze groep vaker zelfstandig langere routes af moet leggen. Ouders wordt daarom geadviseerd de nieuwe route een paar keer mee te fietsen om deze samen te verkennen met hun zoon of dochter.