Nieuws voor rijscholen

Verkeer in Nederland

Noodremsysteem in iedere nieuwe auto

donderdag 14 februari 2019 | Miranda Schenkhuizen

Elke nieuwe auto moet binnenkort een systeem hebben dat aanrijdingen kan voorkomen, zonder dat de bestuurder daar omkijken naar heeft. Zodra de camera en radar zien dat er een botsing dreigt, zal de auto zelf op de remmen gaan staan. Volgens persbureau Reuters zijn veertig landen, waaronder Japan en de leden van de Europese Unie, het hierover eens geworden. In juni zullen ze de knoop doorhakken over de verplichte invoering van deze technologie.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Het systeem is bekend onder de naam Advanced Emergency Braking System (AEBS), oftewel geavanceerd noodremsysteem. Het is al leverbaar in veel nieuwe personenauto's, waaronder ook goedkopere en kleinere modellen zoals de VW Polo of Ford Fiesta. Vanaf begin volgend jaar zouden ook alle vrachtauto's, bussen en bestelwagens ermee moeten worden uitgerust.

Verplichting

Er komt geen verplichting om AEBS in te bouwen in oudere auto’s. Dat zou ook een welhaast onmogelijke eis zijn, vanwege de benodigde hardware, zoals een snelle computer, radar en camera. In 2016 kwamen meer dan 9500 mensen om het leven door autoaanrijdingen in EU-steden. In bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffers voetgangers. De afgelopen jaren konden de meeste AEBS-systemen alleen maar auto's herkennen, maar tegenwoordig zijn ze - vooral dankzij de camera- ook steeds beter in staat om voetgangers, fietsers en zelfs overstekend wild te identificeren.

Meer via

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!