Tweede kamerleden eisen nu actie tegen wachttijden gezondheidsverklaring CBR

Tweede Kamerleden Maurits von Martels (CDA), Sem Laçin (SP) en Rutger Schonis (D66) willen actie tegen de lange wachttijden voor de gezondheidsverklaring bij het CBR. Op initiatief van de drie Kamerleden vindt er volgende week een ronde tafel gesprek plaats met het CBR, keuringsartsen en ervaringsdeskundigen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Von Martels reageert vandaag in het AD op de stroom klachten die hij onder ogen heeft gekregen:. „De problemen worden breed gedeeld”, zegt hij. „Er is geen politieke partij die hier niet van op de hoogte is. We zijn er allemaal van overtuigd dat er wat moet gebeuren.”„Dat de doorlooptijden wat lang zijn, dat kan ik nog wel begrijpen. Waar ik me het meest aan stoor is dat mensen naar het CBR bellen en er gewoon niet doorheen komen. Dat is zo frustrerend. Dat kan van vandaag op morgen gewoon geregeld worden. Neem gewoon wat meer mensen in dienst!”

Ronde tafel gesprek

Op initiatief van hem, Laçin en Schonis horen volgende week donderdag Kamerleden verhalen van ervaringsdeskundigen (lees: gedupeerden), keuringsartsen en mensen van het CBR aan in een zogeheten ‘rondetafelgesprek’. Het moet ervoor zorgen dat er nu echt verbetering komt. „Tot nu toe hebben we te gemakkelijk aangenomen dat het goed zou komen”, zegt Von Martels. „We geloofden dat de minister in staat zou zijn het CBR te bewegen tot verbeteringen, maar zijn inmiddels uitermate ongerust. De indruk dat het zomaar goed komt, hebben we niet meer.”

Veel klachten bij CBR

Woordvoerder Nathalie Dingeldein van het CBR is blij met de mogelijkheid volgende week Tweede Kamerleden  te informeren over de stand van zaken. Von Martels laat weten daarna snel met de minister in gesprek te willen. „Dit moet niet nog maanden duren. Het CBR krijgt veel klachten over de trage werkwijze. Vooral mensen met een aandoening moeten door een hele keuringsmolen voor er groen licht volgt. Is het niet handiger om te verzwijgen dat je iets hebt? Of hebt gehad? „Je moet de gezondheidsverklaring naar waarheid invullen”, zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein. „Door dat niet te doen, kan je anderen moedwillig in gevaar brengen.”

Meld niet wat je niet hebt

Het CBR heeft de gezondheidsvragen vorig jaar verbeterd. Het komt erop neer dat mensen duidelijker kunnen aangeven of ze vandaag de dag nog hinder ondervinden van de aandoening. „Je hoeft niet te melden dat je ooit een keer bent flauwgevallen. Alleen als het nu voorkomt en het gevaarlijk is voor de verkeersveiligheid.” Dat geldt ook voor ADHD. „Je kan daar als kind mee gediagnosticeerd zijn, maar er overheen groeien. Zorg dan voor een bevestiging van de huisarts, dat je van het stempel afkomt.” Kortom: meld niet wat je niet meer hebt.

 

Meer via »