Nuna maakt kennis met Afrika

De Nuna-zonnewagen van TU Delft gaat in september racen in Zuid-Afrika. Deze week werd geoefend op de Nederlandse savannes van Safaripark Beekse Bergen, waar vast werd geconcludeerd dat giraffen erg nieuwsgierig kunnen reageren op een zonneauto.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het Nuon Solar Team van de TU Delft gaat vanaf 27 september meedoen met de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Begin deze week was er een training in Hilvarenbeek om vast te wennen aan het landschap en de dieren waarmee de zonnewagen in Zuid-Afrika te maken zal krijgen.

Tijdens de training werd Nuna gevolgd door een mission control-jeep van het team, die de coureur op afstand begeleidde. Er werd vooral gelet op de interactie tussen de coureur van Nuna en de dieren.

Innovatieve technieken

De race is niet alleen maar leuk, de maatschappij profiteert er ook van, zegt teamleider Mark Hupkens. “Er zijn veel heel innovatieve technieken die wij toepassen, die later weer terugkomen bij de consument. Een goed voorbeeld daarvan is het zonnepaneel dat je hier op de auto ziet liggen.”

De innovatie zit hem in de matte coating van het paneel. Normaal gesproken hebben zonnepanelen een glimmende coating. “Deze panelen zijn in de zonnerace voor het eerst geïntroduceerd. Er zijn nu ook veel bedrijven die echt aan het kijken zijn naar deze coating, zoals DSM bijvoorbeeld, omdat die matte coatings die hierop zitten, echt een stuk efficiënter zijn dan wat er op je dak ligt”, zegt Hupkens. Volgens hem ligt het verschil in rendement tussen de 5 en 10 procent.

“En daar komt natuurlijk ook nog bij dat wij kunnen laten zien, met die high tech-techniek die wij maken en de duurzame energie die wij daarvoor gebruiken, wat daarmee mogelijk is: dat je in zo’n ver land een ontzettend lange race gaat rijden met zo’n stukje techniek. Dat zegt wel wat.”

Australië

De zonnewagen Nuna is gebouwd door een team studenten van de TU Delft, het Nuon Solar Team, en won in 2013 de World Solar Challenge in Australië, een race van vijf dagen waarin bijna 3000 kilometer werd gereden op zonne-energie. De Nuna deed daar zo’n 33 uur over.

In Zuid-Afrika zal in acht dagen minimaal 2000 kilometer afgelegd worden, van Pretoria naar Kaapstad.

Bron: BNR