Veel Nederlanders kampen met kokende motor op berg

Talloze Nederlandse vakantiegangers stranden momenteel met hun auto in buitenlandse berggebieden. Ze komen langs de weg te staan met een kokende motor als gevolg van een belabberd schakelen. Volgens de ANWB maken veel bestuurders de fout om te snel in een hogere versnelling te rijden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Filerijden in bergen

Annelies Tichelaar van de ANWB zegt dat de alarmcentrale dagelijks meerdere meldingen over dit euvel krijgt. "Ook bij onze steunpunten is dit een bekend probleem. De auto's krijgen het zwaar te verduren, vooral als er file gereden moet worden. En Nederlanders zijn het natuurlijk niet gewend om over bergen of heuvels te rijden. Zo zijn de 16 wegenwachten, 12 in populaire vakantiegebieden in Frankrijk en 4 in Italië, de afgelopen weken druk geweest met lege of defecte accu's, problemen met remmen, defecte dynamo's, kapotte koppeling en problemen met de turbo."

‘Het nieuwe rijden’ is funest

In Nederland worden automobilisten opgevoed met 'het nieuwe rijden'. Volgens de ANWB is dat in het buitenland funest. "Zeventig of tachtig rijden in z'n vijf is prachtig en zuinig in vlak Nederland met een lege auto, maar niet op vakantie", aldus een woordvoerder. "Zelfs een helling op de Franse Péage of de Duitse Autobahn kan met een overvolle auto met gezin en bagage al teveel zijn: de motor loopt warm of begeeft het. Laat je auto niet in z'n vijf omhoog zwoegen. De vuistregel: als je het gas intrapt, moet de wagen nog kunnen versnellen."

Temperatuur

De ANWB raadt vakantiegangers aan goed de temperatuurmeter in de gaten te houden. Wordt die te hoog, schakel dan terug en draai meer toeren. Dan gaan de waterpomp en ventilator sneller draaien. Zet de airco uit, zodat de motor meer van de koeling kan gebruiken en eventueel kachel en blower vol aan om overtollige warmte af te voeren.

Bron: Metro