Omstreden Rijscholenkiezer morgen tóch online

De website Rijscholenkiezer, voor het vergelijken van rijscholen wordt morgen toch echt gelanceerd. De veelbesproken website die op verzoek van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ontwikkeld is door TeamAlert zal toekomstige leerlingen onafhankelijk advies geven. Toch zijn er nog behoorlijk wat twijfels en onduidelijkheden over deze website. Dit heeft te maken met een openbare aanbesteding die er nooit is geweest. Hoe onafhankelijk is deze website eigenlijk?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Werking

De website Rijscholenkiezer maakt op basis van slagingspercentages, klantenreviews en de door de rijschool ingevulde gegevens een berekening van de overall-score van de rijschool. Door middel van die puntenaantallen kunnen potentiële leerlingen verschillende rijscholen in dezelfde regio met elkaar vergelijken. Zo meldt Nienke Penterman van TeamAlert. Daarnaast krijgen leerlingen na het praktijkexamen via het CBR een e-mail met een uitnodiging een review over te rijschool te schrijven. Op deze manier kunnen alle rijscholen in Nederland het best met elkaar vergeleken worden. 

Concurrentie

Op dit moment bestaan er al vergelijkingswebsites voor rijscholen. Joost Aanen, van de website Rijschoolregister ziet de Rijscholenkiezer als directe concurrentie. “Concurrentie is prima, maar overheidsgesubsidieerde concurrentie is wat anders.” Samen met zes andere benadeelde marktpartijen onderneemt het Rijschoolregister stappen tegen de Rijscholenkiezer.  “Normaliter hoort de overheid een openbare aanbesteding te doen, dat is niet gebeurd. TeamAlert heeft een subsidieaanvraag gedaan, heeft de Rijscholenkiezer daarin meegenomen en heeft hem nog gekregen ook. Dat is gewoon tegen de regels. Ons bezwaarschrift ligt dan ook bij de rechter.”

Vertekend beeld

Naast het feit dat concurrenten tegen de website zijn blijken rijschoolhouders en instructeurs ook geen voorstanders. Henk Velthuis, rij-instructeur bij The Driving Academy ziet de website niet zitten. "Zo'n website geeft een heel vertekend beeld. Ik heb er wel iets over gelezen, maar we hebben ons hier niet voor ingeschreven. Wij zijn bijvoorbeeld niet aangesloten bij de BOVAG, wat meer punten oplevert op deze site. Maakt dat onze kwaliteit van lesgeven minder? Nee, maar onze lesprijs wel lager. Als je goed lesgeeft vinden mensen je wel, dat doen ze nu toch ook? Daar is zo'n website niet voor nodig."
Tijdens de Lesautotestdag, waarbij de website werd gepresenteerd waren ook veel negatieve geluiden te horen. TeamAlert, zou namelijk volgens verschillende rijscholen te weinig op de hoogte zijn van de meest cruciale zaken binnen de rijschoolwereld. 

Onbekend

Rijscholen hebben al enige tijd geleden de mogelijkheid gekregen zich voor deze website in te schrijven. Toch bleken ook veel rijscholen na eigen onderzoek niet op de hoogte te zijn van deze nieuwe website. Of ze hadden er hun twijfels bij. "Weer wat nieuws" en "nog nooit van gehoord", zijn veel gehoorde opmerkingen.


Naast negatieve geluiden zijn er enkele positieve geluiden. "Super! Vooral het mailtje na het examen is leuk. Hopen dat het een beetje betrouwbaar is en blijft". aldus Yoran van Ark, directeur van RijschoolvanArk, op Verkeerspro.nl. Dat ‘mailtje’ na het examen vindt Joost Aanen juist een struikelblok. “Dat mailtje komt vanuit het CBR, óók vanuit de regering dus. Het is gewoon misbruik maken van overheidspartijen. Op dit moment gaan wij gewoon de concurrentie met ze aan, maar ik zie geen toekomst voor de Rijscholenkiezer. De manier waarop dit is gegaan is gewoon niet zoals het hoort.”

Lancering

Dinsdagmiddag 7 oktober zal minister Schultz van Haegen de website openen en samen met een jonge bestuurder de eerste review op Rijscholenkiezer.nl plaatsen. Beginnende automobilisten en vertegenwoordigers van de rijscholenbranche zullen hierbij aanwezig. Na de eerste review zal de website direct te gebruiken zijn en gaan concurreren met de bestaande markt.