Onderzoek: automobilist met dure auto minder beleefd in verkeer

dure auto

Automobilisten met een dure auto zijn vaak minder beleefd in het verkeer. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Nevada ontdekt. Hoe duurder de auto, hoe minder beleefd de bestuurder zich gedraagt.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Bestuurders van dure auto's stoppen minder snel voor voetgangers die willen oversteken, bleek uit het onderzoek. 

Onderzoekers ontdekten ook dat de automobilisten over het algemeen minder vaak stoppen voor mannen en niet-blanke voetgangers.

Waarde auto bepaalt stopgedrag

Chauffeurs bleken in het algemeen niet niet zo goed te zijn in het stoppen voor voetgangers die wachten bij een zebrapad. Van de 461 auto's die onderzoekers onderzochten, stopte slechts 28 procent. Hoeveel de auto kost, bleek van invloed te zijn op het stopgedrag. Hoe duurder de auto, hoe minder vaak de bestuurder stopte. 

Bij elke 1000 dollar die een auto meer kostte, nam de kans dat de bestuurder zou remmen voor voetgangers af met bijna 3 procent. Dit zou kunnen komen omdat de bestuurder zich superieur zou voelen met een dure auto. 

Huidskleur maakt verschil

De onderzoekers maakten gebruik van testpersonen die honderden keren overstaken. De testpersonen hadden verschillende huidskleuren. 

Daaruit kwam naar voren dat de auto's minder vaak stopten voor overstekers met een donkere huidskleur. De automobilisten lieten voetgangers met een lichte huidskleur 31 procent van de tijd oversteken, tegenover 25 procent voor mensen met een donkere huidskleur.