VVN: 20% van de verkeersborden in Nederland overbodig

verkeersborden

Er zijn maar liefst 6 miljoen verkeersborden in Nederland, waarvan 20% niet nodig is, zegt Veilig Verkeer Nederland. De extra borden maken het verkeer onoverzichtelijk en hebben zo een averechts effect. VVN wil meer uniformiteit in de borden.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De helft van die zes miljoen borden is wettelijk bepaald. Van de andere drie miljoen is zo'n 4% verouderd, geeft Veilig Verkeer Nederland aan.

Onnodige en verouderde borden

Er wordt gebruik gemaakt van variaties op bestaande borden, zogenoemde expertborden. Dit kan voor verwarring zorgen. Door ruimtegebrek plaatsen wegbeheerders soms meerdere expertborden naast of onder elkaar, schrijft VVN. 

De 4% van de verouderde verkeersborden is bijvoorbeeld niet goed zichtbaar of ontbreekt helemaal. Ze staan scheef, er hangen takken voor of de bedrukking is vervaagd. "Het gevolg kan zijn dat mensen een weg inrijden die ze niet mogen inrijden doordat ze een bord niet zien. Dan komen ze andere verkeersdeelnemers tegen die daar wél inrijden en dat kan tot hele gevaarlijke situaties leiden" zegt Rob Stomphorst, woordvoerder bij Veilig Verkeer Nederland

Uniformiteit

De reden voor deze warboel aan borden komt doordat veel verschillende wegbeheerders de borden plaatsen, zegt VVN. Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten plaatsen allemaal borden, dan is het lastig om het overzicht te bewaren. 

VVN pleit voor meer uniformiteit in de borden. "Wij roepen wegbeheerders op het gebruik van niet-wettelijke verkeersborden te matigen en monitoren." De Landelijke Centrale Database waarin alle wettelijke verkeersborden in kaart worden gebracht, noemt de organisatie al een mooie ontwikkeling.