Nieuws voor rijscholen

stress

Onderzoek: vrouwen rijden beter dan mannen

woensdag 17 december 2014 | Daisy Kossen

Hoewel het een eeuwige discussie zal blijven, staat het wel zwart op wit: vrouwen rijden beter dan mannen. Dat blijkt uit het onderzoek van het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Lesautolease.nl (advertentie)

Vrouwen veroorzaken volgens het onderzoek minder ongevallen, zijn respectvoller en nemen minder risico’s met snelheid, alcohol en het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur.

Alcohol

Ruim 14% van de mannen bracht het bij een blaastest na een ongeval slecht af. Bij vrouwen was dit 5%. Ongelukken die vrouwen veroorzaken met een slok te veel op zijn vaak minder ernstig dan de ongelukken die mannen veroorzaken. Zo hebben de ongelukken met mannelijke bestuurders aanzienlijk vaker en dodelijke afloop.

Snelheidsduivels

Daarnaast zijn vrouwen - in tegenstelling tot veel mannelijke bestuurders - geen snelheidsduivels. Ruim 61% van de ondervraagden geeft aan dat ze de snelheid overschrijden 'onaanvaardbaar' vinden.  Slechts 51% van de mannen deelt deze mening.

Telefoon

Wel zijn we tijdens het rijden allemaal wel eens in de weer met onze mobiele telefoon. Mannen hebben met 3,7% echter wel vaker de telefoon in de hand dan de vrouwelijke bestuurders (1,6%). Hetzelfde geldt voor het omdoen van de gordel. Vrouwen houden zich namelijk beter aan deze regel dan de mannen.

Vraagtekens

Uit reactie op dit onderzoek blijkt toch dat veel - hoogst waarschijnlijk mannen - het onderzoek niet geheel vertrouwen en er hun vraagtekens bij zetten. Jan: “Mooi voorbeeld: ik sta als tweede voor het stoplicht. De vrouw voor me laat haar motor afslaan, waardoor ik vol op de rem moet. De man achter me ziet dit te laat en raakt mij aan de achterkant. Twee mannen hebben een ongeluk, terwijl de vrouw het absoluut heeft veroorzaakt.” Naast de vele voorbeelden die worden aangegeven vragen mensen zich ook af of het land België wel ‘slim’ genoeg is voor zo’n onderzoek, maar dat nemen we aan als een mannelijk grapje.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!