Nieuws voor rijscholen

Lesauto ongeluk

Ongeluk tijdens autorijles: wie is de schuldige?

donderdag 16 februari 2017 | Daisy Kossen

Vorige week hadden we nog een artikel geplaatst over een 17-jarige leerling die in Duitsland tegen een muur van een huis was gereden, terwijl zijn rijinstructeur beschonken naast hem in de passagiersstoel zat. De instructeur was zijn bevoegdheid kwijt, maar hoe zit dit in Nederland?

De VerkeersAcademie (advertentie)

Een ongeluk

Stel je leerling is net begonnen met rijles en mag nu eindelijk de openbare weg op. Dat is natuurlijk erg spannend. Alles gaat goed, maar dan uit het niets komt er een bal van spelende kinderen de weg op. Je leerling schrikt en in plaats van dat hij remt, geeft hij juist gas bij. Jij probeert als rijinstructeur nog in te grijpen, maar het kwaad is al geschied. je leerling is tegen een lantaarnpaal aan gereden. Wie zijn fout is dit dan? Die van je leerling of die van jou als rijinstructeur?

Juridische bestuurder

Artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 regelt dat in het geval van een lesauto de rijinstructeur als juridische bestuurder moet worden gezien. “Hij die rijonderricht geeft of toezicht houdt in het kader van een vanwege de overheid ingesteld onderzoek naar de rijvaardigheid”. De leerling die les heeft, is de feitelijk bestuurder, maar wordt verzekeringstechnisch als inzittende gezien. De instructeur is bij een ongeluk of schade aansprakelijk.

Rijbewijs

Er is nog wel een belangrijk verschil. Bovenstaande geldt namelijk alleen als jouw leerling nog niet in het bezit is van een rijbewijs en dus nog echt aan het leren is. Er kan echter ook in een lesauto gereden worden terwijl iemand al over een rijbewijs beschikt. Bijvoorbeeld om rijangt te overwinnen na een auto-ongeluk. Is dit het geval, dan ben is de 'leerling' wel juridisch bestuurder. Ditzelfde geldt ook als hij motorrijles volgt.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!