Nieuws voor rijscholen

Zelfrijdend vervoer

Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen met zelfrijdend vervoer

vrijdag 17 februari 2017 | Daisy Kossen

26 EU-landen, waaronder Nederland, gaan samen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen opzetten. Dit hebben de lidstaten gezamenlijk afgesproken tijdens een overleg in Amsterdam over Connected en autonome voertuigen.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Overleg

Het overleg vond plaats op initiatief van minister Schultz van Haegen en was een vervolg op afspraken die in 2016 zijn gemaakt door de lidstaten over de introductie van zelfrijdend vervoer. In de zogeheten ‘Declaration of Amsterdam’ is in 2016 beschreven dat Europa intensief gaat samenwerking om een vlotte introductie van zelfrijdend vervoer mogelijk te maken. 

Samenwerking

In zowel de stedelijke gebieden als de dunbevolkte gebieden gaan de lidstaten samenwerken door proeven te houden met zelfrijdende busjes en valet parking. Daarnaast willen de landen toewerken naar wederzijdse erkenning van ontheffingen voor testen op de openbare weg. Hierdoor hopen ze het testen op de openbare weg voor fabrikanten makkelijker te maken en willen ze innovaties stimuleren. Op dit moment gelden in elk land nog andere ontheffingsprocedures die doorlopen moeten worden voordat een autonoom voertuig de openbare weg op mag.

Data-uitwisseling

Verder is er afgesproken dat er een goede data-uitwisseling komt tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en verkeercentrales en de wegkant, zoals verkeerslichten. Met de data-uitwisseling willen de landen meer inzicht verkrijgen over de actuele situatie op de wegen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan signalen die een auto kan geven als blijkt dat ergens het wegdek beschadigd is. Ander verkeer kan van dergelijke informatie profiteren. Autofabrikanten hebben toegezegd ervoor te zorgen dat nieuwe auto’s vanaf 2019 met elkaar kunnen communiceren. 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!