Onsteelbare fiets

Het lijkt erop dat er een onsteelbare fiets is uitgevonden, die bovendien daadwerkelijk op de markt lijkt te gaan komen. Chileense studenten hebben namelijk een fiets bedacht die – om hem te kunnen stelen – eerst dusdanig beschadigd moet raken, dat hij daarna onbruikbaar wordt. Wellicht een idee om ook toe te passen op andere voertuigen…

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Wereldwijd probleem

Kettingen, kabels, fietsenstallingen, we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze tweewieler niet gestolen wordt. Toch worden er keer op keer weer fietsen gejat.
In het Zuid-Amerikaanse land Chili zijn studenten van de opleiding werktuigbouwkunde bezig met een oplossing voor het wereldwijde probleem van fietsendiefstal. Het project gaat op dit moment door het leven onder de naam ‘Yerka’.

Frame slopen

De Chileense studenten hebben bedacht dat de fiets bij diefstal zoveel beschadigd moet raken, dat hij onbruikbaar wordt.

De toepassing van deze oplossing is als volgt: het frame is gebouwd met scharnieren waardoor deze om een vast object als een lantaarnpaal moet worden bevestigd. Wil je de fiets stelen, dan moet je dus het frame slopen en daarmee is de tweewieler zijn hele functie kwijt. Smart thinking. Maar… kost dat niet mega veel werk en zeeën van tijd? Nee hoor, binnen twintig seconden staat hij vast en is binnen hetzelfde tijdsbestek ook weer los.

Bekijk de video bij dit bericht waarin een een prototype van de Yerka getoond wordt. Te zien is hoe deze fiets precies werkt en eruit gaat zien.