Onzekere toekomst voor Gelderse taxichauffeurs

Vijf regiotaxibedrijven van vervoerder Willemsen de Koning in Arnhem zijn vrijdag failliet verklaard. 376 taxichauffeurs verliezen hierdoor hun baan. Het merendeel had bij het bedrijf een vaste aanstelling en geen van de chauffeurs heeft inmiddels een contract bij een nieuwe werkgever. De chauffeurs komen door het faillissement tot nu toe op straat te staan.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Geen contracten

De provincie Gelderland maakte bekend dat veel van de taxichauffeurs overstappen naar een nieuwe werkgever. Toch zeggen vakbonden dat nog geen enkele chauffeur een contract is aangeboden. FNV en CNV gaan deze week de druk op provincie en taxibedrijven opvoeren, zo zegt een bestuurder van FNV Taxi in dagblad de Metro. 

Faillissement

Willemsen de Koning ging vrijdag failliet na een slepend financieel conflict met de provincie. De vervoerder is naar eigenzeggen door dit conflict in de problemen is geraakt en er is hierdoor geen geld voor brandstof of salarissen meer over. De provincie is samen met een groot aantal Gelderse gemeenten opdrachtgever. Het bedrijf reed ongeveer drieduizend ritten per dag in de regio’s Achterhoek, Stedendriehoek, De Vallei, Rivierenland.
In juli zouden drie andere taxibedrijven het vervoer op maat al overnemen. De provincie Gelderland sprak vrijdag met deze drie bedrijven af dat zij meteen zouden gaan rijden. Op grond van een nieuwe wettelijke regeling zouden deze bedrijven ook de 376 werkloze chauffeurs moeten overnemen. Toch zou daar bij de taxichauffeurs nog niks over bekend zijn.