Dronken achter het stuur gevaarlijker dan stoned

Stoned autorijden of dronken autorijden? Wat is er gevaarlijker? Een simpele vraag waar inmiddels ook een simpel antwoord op te geven is. Kruip je achter het stuur na het roken van een joint dan heb je een kleinere kans om in een ongeval verzeild te raken dan dat je dat doet wanneer je gedronken hebt, zo is te lezen in HP/De Tijd.

VERJO

— Advertentie —

Uit onderzoek - van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration -  blijkt zelfs dat na het roken van wiet er geen beduidende toename van het risico op een ongeval is in vergelijking met rijden in nuchtere toestand, terwijl bij alcohol het gevaar juist ontzettend toeneemt. De kans op een ongeluk zou dan bijna zes keer zo groot zijn.

Geen vrijbrief

Toch is het onderzoek geen vrijbrief om compleet stoned achter het stuur te zitten, zo zeggen de onderzoekers. De onderzoekers spoedden zich te zeggen dat de onderzoeksresultaten ‘niet aangegeven dat drugsgebruik onder bestuurders risicovrij is’.
Ook blijkt uit een ander onderzoek dat grote concentraties THC (de werkzame stof in hennepproducten) in het bloed, kunnen leiden tot ‘substantiële aantasting van de stuurmanskunsten’, met name bij gelegenheidsrokers.

Overigens spreken de onderzoekers in dit onderzoek enkel over hennepproducten en niet over andere drugs.