Ook BMW start dit jaar met zelfrijdende auto

Autofabrikant BMW heeft gistermiddag bekend gemaakt in de tweede helft van dit jaar veertig zelfrijdende auto’s in de praktijk te willen gaan testen. BMW is hiervoor een samenwerkingsverband gestart met Intel en Mobileye.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Praktijktesten

De eerste zelfrijdende auto’s zullen uitvoerig getest gaan worden in zowel Europa als in Amerika, op verschillende soorten wegen. Ook gaat BMW de auto’s testen in alle weersomstandigheden voordat de eerste bestuurders gebruik kunnen maken van dit nieuw type model. Het is niet bekend of de auto’s ook in Nederland rond gaan rijden.

Samenwerkingsverband

De fabrikant geeft aan samen te werken met chipfabrikant Intel en Mobileye. Laatstgenoemde is een bedrijf dat onder meer software en camera’s ontwerpt voor autonome voertuigen. Bij de samenwerking houdt BMW zich bezig met de besturing en dynamica, neemt Intel de computeronderdelen voor zijn rekening en richt Mobileye zich op de computervisie en sensoren. De samenwerking tussen de drie bedrijven zorgt voor een spreiding van de kosten en versnelt daarnaast ook de ontwikkeling van zelfrijdende technologie. De technologie die BMW, Intel en Mobileye ontwikkelen moet uiteindelijk schaalbaar zijn en in de toekomst ook overgenomen kunnen worden door andere autofabrikanten. 

Nederlanders blijven sceptisch

Uit een Europese studie van bandenfabrikant Goodyear, is naar voren gekomen dat de gemiddelde Nederlander niet warm wordt van zelfrijdende auto’s. Uit de resultaten is af te lezen dat Nederlanders zich niet comfortabel voelen bij zowel het besturen (47 procent) als het naderen (44 procent) van een zelfrijdende wagen. Er is dus nog een weg af te leggen voor de autorijdende Nederlandse consument de zelfrijdende auto omarmt.