Ook fraude rondom theorie-examens in Duitsland

De rijexaminatoren in Rijnland-Palts zijn volledig overbelast. Meer en meer nieuwe kandidaten en gezakte kandidaten die herexamen doen, zorgen voor extra werk. Oorzaken zijn vooral een gebrek aan taalvaardigheden bij examenkandidaten van buitenlandse komaf en fraude met hightech apparatuur.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het Duitse model wordt in Nederland vaak als voorbeeld genoemd, maar feilloos is het allerminst. De TÜV Rheinland heeft geconstateerd dat vooral asielzoekers vaak niet goed kunnen rijden en dat er daardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Bovendien zijn er taalproblemen. In de praktijk is het gebrek aan taalvaardigheid een groot probleem. De examenkandidaten slagen vaak gewoon omdat ze niet voldoende met de examinator kunnen communiceren. Acht herexamens zijn geen uitzondering. Hierdoor lopen de wachttijden enorm op. Daar wordt ook veel over geklaagd.

Zender onder het shirt

Een ander probleem is fraude. De TÜV heeft geconstateerd dat meer en meer examenkandidaten frauderen op het theorie-examen. Uitgerust met een minicamera zorgt iemand buiten het examencentrum voor een goede afloop van het examen. Volgens de TÜV, waren er alleen al in de afgelopen week acht fraudegevallen in Bad Neuenahr.
 
De medeplichtigen van de fraudeurs zijn volgens het dagblad Die Welt criminelen Voor 500 tot 1.500 euro bieden ze rijbewijsaanvragers om het examen af te leggen.